Világgazdaság

Zuschlag nem maffiózó - Legálisnak gondolták az elnökök

„Zuschlag János bűncselekményt követett el, de nem maffiózó” – jelentette ki közel egy órás védőbeszédében Kovács M. Gábor, Zuschlag ügyvédje a per szerdai tárgyalásán.

„Zuschlag János nem hozott létre bűnszervezetet, a vádlottak között nem volt összehangolt együttműködés, hiszen alig ismerték egymást. Az ügyészség védencem büntetésére vonatkozóan megdöbbentősen súlyos indítványt tett” – hangsúlyozta védőbeszédében Kovács M. Gábor.

Zuschlag védője elmondta: megítélése szerint a politikai pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek finanszírozásának jogi szabályozása máig rendezetlen, és amíg ez így marad, mindig lesznek ilyen ügyek. Védence pedig csak azt a módszert használta, amit mindkét politikai oldal is alkalmazott - számol be a tárgyalásról a BAON.

– Ez a rendezetlen szabályozás már akkor is létezett, amikor Zuschlag János még nem is politizált, lényegében tehát ő ebben szocializálódott – mondta az ügyvéd.

Kovács M. Gábor egyórás védőbeszédében részletesen kifejtette, hogy megítélése szerint miért nem áll meg a perben a bűnszervezet vádja. A bűnszervezeti minősítésnek a kiszabható büntetések szempontjából van jelentősége, hiszen ha a bíróság is úgy ítéli meg, hogy a vádlottak bűnszervezetet alkottak, akkor a büntetési tételek a kétszeresére emelkedhetnek. Az elsőrendű vádlott Zuschlag Jánost öttől húsz évig, míg a fiktív egyesületek elnökeit illetve a pályázatok készítőit kettőtől tizenhat évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság, ha megáll a bűnszervezet vádja.

A védő többek között elmondta: az egyesületi elnökök nem voltak szoros kapcsolatban, lényegében alig ismerték egymást, nem egyeztettek, és azt hitték, hogy legális dolgokban vesznek részt. Kovács M. Gábor szerint a vádlottak a külvilág felé sem léptek fel egységesen (ez is a bűnszervezet egyik ismérve).

– A védekezés esetleges szervezettsége nem jelenti az elkövetés szervezettségét – hangsúlyozta Zuschlag védője. Kijelentette: a vádlottak nem egy összehangolt szervezet tagjaként tekintettek magukra, nem volt közöttük maffiajellegű együttműködés.

A cikk itt folytatódik, lapozzon!

BÉT - Napi események vona gábor MSZP Zuschlag per maffiózó országgyűlési választások 2010