Világgazdaság

Kerti locsolás: spórolás 55 ezer forint ráfordítással

A mintegy 140 ezer fővárosi és Budapest környéki, kerttel rendelkező ingatlantulajdonos alig 9 százaléka használ locsolási mellékmérőt, pedig ezzel akár havi 6 ezer forintot is megspórolhatnának - közölte a Fővárosi Vízművek az MTI-vel.

 A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területein élő kerttulajdonosok 2004 óta két díjcsökkentési lehetőséggel élhetnek, ha locsolásra használják a vizet. Május elsejétől október végéig igénybe vehetnek egy 10 százalékos kedvezményt a szennyvízdíjból, és felszereltethetnek locsolás mérőt - szaknyelven locsolási célú mellékvízmérőt - és akkor a kertöntözésre használt víz után kizárólag vízdíjat fizetnek.

A közlemény szerint egy 200 négyzetméteres kert napi locsolásához egy köbméter víz szükséges, a havi megtakarítás a vízmérő alkalmazásával ebben az esetben 6.200-6.400 forint.

A Fővárosi Vízművek honlapján található információk szerint a második mérő felszerelési költsége 55.625 forint. Ebben a tervezés, az akna költsége és a felszerelés díja is szerepel.

A vízművek honlapja 227,90 forintban adja meg egy köbméter víz árát. A Fővárosi Csatornázási Művek honlapja szerint a csatornahasználati díj jelenleg 325,63 forint köbméterenként. 

A házban elfogyasztott víz után ennek a 10 százaléka az átalány kedvezmény évi 6 hónapon keresztül. A locsolásra felhasznált víz után ezt az összeget nem kell megfizetni.

 

mellékvízóraBÉT - Napi események vízfogyasztás Bokros Lajos locsolás