Világgazdaság

Gazdagok: irány a kassza!

Spanyolország az elkövetkező hetekben "kasszához kéreti" vagyonosabb, jól kereső polgárait, hogy nagyobb tehervállalással segítsék rendezni az ország költségvetési hiányát - jelentette be Jose Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök ma a spanyol parlament ülésén.

 "A kormány arra kéri fel a tehetősebb polgárokat, hogy több áldozatot hozzanak országukért" - mondta a miniszterelnök, de részletekbe nem bocsátkozott tervét illetően. Médiajelentések szerint az egymillió eurónál nagyobb saját vagyonnal rendelkező polgárokat érintené az új adóforma. A kormány "szolidaritási gesztusnak" tekinti a gazdagoktól kért nagyobb hozzájárulást. A spanyol kormány három év alatt 65 milliárd euróval kívánja könnyíteni a költségvetés terheit.

A januárban elfogadott több mint 50 milliárd eurós megszorítási programon felül a kormány az elmúlt héten fogadott el egy 15 milliárd eurós megszorítási programot, amely csütörtökön kerül a törvényhozás elé. A megszorító intézkedések között szerepel a közalkalmazotti fizetések csökkentése és a közjóléti kiadások mérséklése.

Az euróövezet negyedik legnagyobb nemzetgazdasága a tavalyi 11,2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányát 2013-ra az uniós stabilitási paktumban lefektetett 3,0 százalékos küszöb alá kívánja visszaszorítani. Összehasonlításképpen, miközben a 2009-ben 13,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt elért Görögország az euróövezet GDP-jének 2,6 százalékát termeli meg, addig Spanyolország a 11,7 százalékát.

 

Zapatero Spanyolország euróövezet