Világgazdaság

Négy pontban cáfol a villamos művek

Magyarázattal és cáfolattal szolgál az MVM Zrt. azon négy vádpont kapcsán, amelyek miatt – ismeretlen feljelentő fellépése nyomán – nyomozás indult ellene. A nyomozásról a társaság nem kapott hivatalos értesítést.

A feljelentő egyrészt az MVM előnytelen székházbérleti konstrukcióját támadja. Erről az MVM közleménye azt írja, hogy a beruházási döntést korábbi vezetése hozta 2006-ban, Kocsis István akkori vezérigazgató aláírásával. A jelenlegi vezérigazgató, Mártha Imre vezette menedzsmentnek mindössze arra maradt lehetősége, hogy a valóban rendkívül előnytelen bérleti konstrukciót azonnal tulajdonosi formára alakítsa át, így ugyanis több évtizednyi bérleti díjat takarított meg. Az eredeti konstrukció szerint ugyanis a több évtizedes bérlet után is csak teljes piaci áron vehette volna meg az épületet a társaság.

A magas ára miatt megtámadott szélerőműpark-vásárlásról a közlemény szerint részletes elemzések, független műszaki, jogi és nemzetközi könyvvizsgálói értékelések után határozott a vezetés – természetesen a tulajdonos jóváhagyásával. A létesítményt az MVM közvetlenül a fejlesztőtől, az osztrák Raiffeisen bankcsoporttól vette meg.

Megvédte a villamos művek azt a döntését is, amelyben elállt az előző vezetés által kezdeményezett szerbiai erőműprojekttől. Mint írja, semmi nem támasztotta alá, hogy a beruházás üzletileg megalapozott lett volna, felelős állami cégként pedig nem tette kockára szabad forrásait. VG

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2010 Herczog László hivatali visszaélések Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja makroadatok Vállalati jelentések Raskó György forintárfolyam Csányi Sándor Apple A második Orbán-kormány Daimler Toyota makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság adó Magyar Posta Zrt. Magyar Telekom Nyrt. Nicolas Sarkozy Oszkó Péter korrupció