Világgazdaság

A Világbank a W-típusú recessziót sem zárja ki

A Világbank most közzétett, A világgazdaság kilátásai 2010-ben című tanulmánya a vissztértét is elképzelhetőnek tartja, amennyiben az európai – és amerikai – államadósság-válságot nem sikerülne megfelelően kezeni.

A Reuters szerint eddig az elemzők többsége úgy látta: az államadósság a fejlet országok problémája, a jelentés azonban rávilágít: piacaik révén a fejlődők is érintettek Európa – és az Egyesült Államok – fiskális problémáiban.

Ben Bernanke, a Fed elnöke tegnap kongresszusi képviselők előtt úgy nyilatkozott: fennáll a W-típusú recesszió veszélye az Egyesült Államokban. A világgazdaság egészére igaz ugyan, hogy márciustól növekedésnek indult, Nyugat-Európára azonban egyelőre továbbra is a stagnálás a jellemző.

Andrew Burns, a Világbank vezető közgazdásza úgy fogalmazott: „A válság akut szakasza lezárult, a soron következő feladat a nagy adóbevételű államok költségvetésének kiegyensúlyozása. Minél hamarabb sikerül kiszabadulni az államadósság-csapdából, annál gyorsabb lesz a válság utáni fejlődés mind a fejlett, mind a fejlődő világban.”

W-típusú válság államadósság-válság