Világgazdaság

Románia már nem hisz az egykulcsos adóban: kivezeti

A Pénzügyminiszter progresszív adó bevezetését javasolja - amiről Emil Boc miniszterelnök egyelőre hallani sem akar -, mert úgy véli az ÁFA megemelése hatalmas hiba volt. Románia mozgástere igen szűk, ugyanis ha nem felelnek meg az IMF várakozásainak, és az megtagadja a hitel további folyósítását, akkor könnyen a csőd közelébe kerülnek.

Végleges döntés még nem született, de január 1-jétől megszűnhet a 6 éve bevezetett egykulcsos amit progresszív adózás válthat fel. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a feketegazdaság növekedhet a döntés hatására. Jelenleg 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó van hatályban, de Sebastian Vlădescu Pénzügyminiszter szerint be kell vezetni a jövedelem nagyságán alapuló progresszív adót, mivel a jelenlegi nem képes fenntartani a költségvetés stabilitását.

A Pénzügyminiszter azt mondta, hogy hatalmas hiba volt az megemelése, ezért 2-3 százalékos csökkentésével párhuzamosan kellene bevezetni a progresszív adót. Hangsúlyozta, hogy nem a liberálisok ellen beszél, és nem is a szociáldemokraták oldalán áll, amikor a progresszív adó bevezetését javasolja. „Ez egy szigorúan szakmai opció, aminek alapját a minisztérium szakemberei által végzett elemzések képezik” – mondta Sebastian Vlădescu.

Az ÁFA emelésére azért kényszerültek, mert a román AB alkotmányellenesnek ítélte a megszorítások egy részét, amit ezzel kívántak kompenzálni. A piac azonnal büntetett, Romániát leminősítették, az IMF pedig elhalasztotta a hitelrészlet folyósítását. – Nem is volt más választásuk, mint az ÁFA megemelése, mert az IMF-nek való megfelelés elsődleges cél, hogy megkapják a hitelt, ellenkező esetben az egész gazdaság összeomolhat. Az ÁFA csökkentésétől a fogyasztás fellendülését várják.

A miniszterelnök, Emil Boc úgy vélekedett, hogy az egységes adókulcsot a kormány programjában vállalta, és megtiltotta a tárcavezetőknek, hogy olyan kérdésekben nyilatkozzanak, amit a kabinet nem vitatott meg.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes szerint „a jelenlegi válsághelyzetben társadalmi szolidaritásra van szükségünk, azoknak az embereknek a szolidaritására, akik több pénzt halmoztak fel”.

Elemzők úgy vélik, hogy az egykulcsos adó "semmit sem hozott Romániának", 2004 és 2008 között 140 ezer új munkahely jött létre, amiből 125 ezret az állam hozott létre.

A sokak számára jól ismert "adóemelés csökkenti az adózási kedvet" című nótát is hallhattuk, bár még mindig nem értjük, hogy az állam által kényszer útján behajtott, ellenszolgáltatás nélküli jövelem befizetése mióta kedv kérdése.

Románia IMF áfa Nemzetközi Valutaalap adó progresszív adó egykulcsos adó