Világgazdaság

Sietve építik le magukat az óriásbankok

A Bloomberg értesülései szerint a Goldman Sachs hamarosan felszámolja azt a részlegét, amely a pénzintézet forrásait fekteti be. A legnagyobb nyereséget felmutató amerikai bank ezzel elébe megy az Obama-kormány által elfogadott új szabályozásnak – és ezzel nincs egyedül.

A részleg bezárásáról egyelőre csak név nélkül nyilatkozott a Bloombergnek a Goldman Sachs egyik illetékese, mivel a döntés egyelőre nem nyilvános. A hírügynökség úgy tudja, hogy 65-70 alkalmazott keres új pozíciót ennek kapcsán, részben New York-ban, részben az ázsiai divíziónál.

A Goldman Sachs bevételének mindössze 10 százalékát szerezte meg a sajáttőke-befektetés segítségével, az összeg negyedévente mintegy 100 millió dollárt tesz ki. A bank riválisa, a JPMorgan Chase már korábban közölte, hogy szintén beszünteti az ilyen típusú tevékenységét.

A Dodd-Frank törvényt miatt a pénzintézetek veszteséget termelnek ezeknél a részlegeknél, ezért inkább megszabadulnak tőlük, mert senki nem akar az utolsóként lépni – kommentálta a hírt a Holland & Co. befektetési alap elnöke, Michael Holland. A cégek tehát a törvény elébe mennek, hiszen az idén júniusban elfogadott szabály legalább négy év türelmi időt hagyna számukra a megfeleléshez, ez az időtartam további három évvel meghosszabbítható. Holland szerint a magyarázat az, hogy a bankok már most tisztázni szeretnék további fejlődési irányukat.

Hasonlóan vélekedett a Hill-Townsend Capital LLC elnöke, Gary Townsend, aki szerint a személyi kérdések motiválják a bankok gyors reakcióját, hiszen „senki sem szeretne az utolsó csoportba tartozni, amelyik kilép az ajtón”.

Az amerikai pénzügyi felügyeleti rendszert átalakító hatalmas törvénycsomag, a Dodd-Frank törvény soha nem látott mértékben formálja át a szektor működését. Ennek része legendás volt Fed-elnök, Paul Volcker nevét viselő szabály, amely korlátozza a bankok kockázatvállalási lehetőségeit. A bankszakértők szerint számos cég követi majd a Goldman példáját a közeljövőben, ami azért érdekes, mert egyes elemzők korábban attól tartottak, hogy a pénzügyi reform megvalósulása a hosszú türelmi idők miatt irreálisan elhúzódik majd.

Opten Informatikai Kft. Obama BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) volckerPSZÁF 2010 Nielsen Goldman Sachs Moody's Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja makroadatok Fóris György IMF reform forintárfolyam Nouriel Roubini Bank A második Orbán-kormány dodd-frank makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság Telebit adó Magyar Telekom Nyrt. önkormányzati választások Easyjet tömegközlekedés