Világgazdaság

"A Fidesz nem használta ki többségét strukturális reformokra"

A piac nem tolerálja a válságadót, és a többi intézkedést: ezt mutatják a kötvényeladások és a hozamemelkedés. A kormány egyeztetés nélkül viheti át a parlamentben tervzetét - írja a Bloomberg.

A kötvénytulajdonosok megválnak papírjaiktól, mely azt mutatja, hogy a piacok nem tolerálják a magyar kormány intézkedéseit – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Lars Chistensen, a Dankse bank elemzője. A válságadó és a többi terv aláássa a befektetői bizalmat az országgal szemben – tette hozzá az elemző.

Csütörtökön jelentősen emelkedtek az állampapírok hozamai: a 3 éves állampapír hozama 10 bázisponttal növekedett 553 bázisponttal tartózkodik a német felett, az 5 éves hozama 19 bázisponttal emelkedett, mely 526 bázisponttal magasabb a német hozamnál, és a hosszú, 10 éves államkötvény hozama 29 bázisponttal ugrott meg, a német hozamhoz képest 465 bázisponttal magasabb – áll a Reuters adatsorában. Közben a cseh hozamok némileg, 2-7 bázisponttal csökkentek.

Orbán last minute százmilliárdjai - Túlteljesülhet a hiánycél

A Fidesz nem használta ki parlamenti többségét ahhoz, hogy strukturális reformokat hajtson végre, melyek szükségesek lennének ahhoz, hogy az ország hosszútávon finanszírozni tudja adósságát – írja a ControlRisk. A kormánypárt október 18-án terjesztheti a parlament elé a tervezetét, mely sokkolja a piacokat. A ControlRisk megemlékezik arról, hogy a Fidesz kétharmados többséggel kormányoz, így egyeztetés nélkül elfogadhatja a csomagot.

A különadó még elbukhat: Az érvényes előírásai szerint a távközlési szektorban külön illeték csak azzal a céllal vethető ki, hogy az abból származó bevételeket az ágazat szabályozása során felvetődő költségekre fordítják - emlékeztetett Neelie Kroes informatikai és távközlési EU-biztos szóvivője pénteken Brüsszelben. A kontinensen a távközlési szolgáltatók egyesülete is aggályosnak nevezete a magyar kormány tervezetét.

Az Európai Távközlési Szolgáltatók Egyesülete szerint illegális a magyar kormány által tervezett telekommunikációs cégekre kivetni kívánt különadója. Hangsúlyozzák a teher csökkenti a beruházási kedvet.

Piaci és makrogazdasági hatás

Magyarországon az idei évben 5,5 százalékos költségvetési hiány lenne intézkedések nélkül a százalékában – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön. A Raiffeisen Research ezt kiemelte heti piaci kitekintőjében, ugyanakkor megemlékezett arról is, hogy a minisztérium szerint, a bejelentett intézkedésekkel tartható lesz a költségvetési deficit.

Az intézkedésekkel leszorítható 2011-re a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alá, de mivel az intézkedések nem jelentenek strukturális reformokat és ideiglenes bevételek, nem segítik a hosszú távú fiskális egyensúlyt – húzzák alá a Raiffeisen elemzői.

A „válságadók” növelik a bizonytalanságot és rontják a befektetői környezetet, továbbá fékezhetik a növekedést – emelte ki a Raiffeisen heti elemzése. A piac bizonytalansággal fogadta az intézkedéseket, mely mérsékelt forintgyengülést okozott, és megemelte a magyar kötvények hozamát: „további részleteket hétfőn ismerhetünk meg a 2011-es magyar költségvetésről, a forintot és a magyar eszközöket „semleges”-re minősítjük” – írják az elemzők.

válságadó különadó környezet Raiffeisen befektetői bizalom Bloomberg Fidesz