Világgazdaság

7 évvel csökkentenék a nyugdíjkorhatárt, megszüntetnék a magánpénztárakat Bolíviában

Bolívia kormánya bejelentette: megegyezett a nyugdíjrendszer államosításáról, és arról, hogy 58 évre csökkenti a nyugdíjkorhatárt.

Megszüntetnék a Bolíviában működő két magánkasszát, és a nyugdíjkorhatárt 65 évről 58 évre csökkentenék. Az anyák és a bányászok még korábban mehetnének nyugdíjba.

A kongresszus a következő hetekben elfogadhatja a tervezetet, amely alapján felállítanak egy állami nyugdíjalapot a következő évben az eddigi magánalapok helyett.

Az állami rendszerben azoknak is nyugdíjat ígérnek, akik nem rendelkeznek semmilyen megtakarítással nyugdíjas éveikre. 

Evo Morales elnököt tavaly újraválasztották, az ország kiegyensúlyozott növekedést és viszonylagos politikai stabilitást mutat. Bolívia exportálja a térségben a legtöbb földgázt - jegyzi meg a Reuters.

Lengyelországban szintén felmerült a nyugdíjpénztári átutalások befagyasztása, ám a pénzügyminiszter szerint most nincs napirenden a kérdés.

Magyarország

Magyarországon a kormány 14 hónapig nem utalja át a nyugdíjkasszáknak a pénztártagok befizetéseit. A „felfüggesztés” novemberben kezdődött. Az állam lehetőséget ad a pénztártagoknak, hogy lépjenek át a tisztán állami nyugdíjrendszerbe. Arra számítanak, hogy a tagok 90 százaléka visszalép az állami pillérbe.

A magyar nyugdíjrendszer-átalakításával kapcsolatos elemzéseinket itt olvashatják el:

"Soha nem fogják visszaadni a nyugdíjbefizetéseket"

Mennyibe került az államnak a magánpénztári nyugdíjrendszer?

Túlbecsült növekedés - eltűnő nyugdíjbefizetések

 

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) A Monetáris Tanács kamatdöntései Bolívia EKB Allianz Biztosító TV-csatornák nyufgdíj A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Generali Orbán Viktor Elemzői vélemények Magyarország Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Spar Magyarország Kft. GKI General Motors autó Égáz-Dégáz állami nyugdíj Adósságválság az EU-ban államosításA második Orbán-kormány OMV Ausztria A szociális és adórendszer átalakítása ombudsman MSZP-ügyek fogyasztási cikkek nyugdíjrendszer Simonyi András Mol oep Európai Unió Borsodi Sörgyár Chrysler BÉT Unilever OECD kgfb Fellegi Tamás bankadó Egészségügy - Gyógyítás