Világgazdaság

Az amerikai kormány is fél a szupervírustól

Az amerikai törvényhozókat tájékozató szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Stuxnet számos iparág létesítményeit támadhatja meg.

Sean McGurk, az amerikai Belbiztonsági Hivatal IT-biztonsági központjának igazgatója ma az illetékes kongresszusi bizottságnak nyilatkozva elmondta: a Stuxnet néven ismert vírus kódja felhasználható arra, hogy egy adott üzemben előállított termék összetételével kapcsolatos információkat ellopják vagy akár megváltoztassák a terméket.

A cyberbiztonsági szakember az AP szerint azt mondta a honatyáknak, hogy a Stuxnet képes tevékenységének álcázására, így a gyár vezetői nem feltétlenül veszik észre a rosszindulatú módosításokat. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a láthatóan az iráni atomerőművek ellen kifejlesztett, speciális vírus a bébitápszergyártól az ipari irányítási rendszereken át számos ágazatban okozhat súlyos károkat.

A Stuxnetről szeptember végén kezdett beszélni az IT világ. A féreg új korszakot nyithat a számítógépes bűnözés terén. A Stuxnet egy rendkívül összetett és fejlett szoftver, amely pusztán egy fertőzött memóriaegység csatlakoztatásával képes megfertőzni egy rendszert. A felhasználónak tehát nem kell egyetlen lépést sem tennie ahhoz, hogy teret engedjen a féregnek.

Szakértők szerint a Stuxnet meglepte az informatikusokat, mivel az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy ez a féreg kifejezetten a fizikai objektumok megsemmisítére jött létre. Hatékonyságát igazolja, hogy egy kísérlet során átvette egy automatizált gyártósor irányítását, teljes káoszt okozva ezzel az üzemben.

Szeptember utolsó napjaiban már Kínában is megjelent a féreg, több millió számítógépet fertőzve meg az országban.

amerikai kormány Richter Gedeon Nyrt. vírus szupervírus cyberbiztonságBÉT - Napi események Stuxnet féreg