Világgazdaság

„Csak a spekulánsok maradhatnak a magánpillérben”

A Világbank javaslatára hajtottuk végre a reformot, melytől most visszakozik Magyarország. Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió elutasította Magyarország (és másik 8 ország) kérését, hogy ne jelenjen meg hiányként a magánpénztári rendszer kialakítása. A TakarékBank közgazdásza szerint a rendszer felülvizsgálatára lenne szükség.

Az nem engedte, hogy elszámoljuk a nyugdíjreformból keletkező deficitet – szögezte le Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza. Erre a kormány azt a választ adhatta, hogy akkor megszüntetjük a rendszert – folytatta az elemző a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában.

Matolcsy György szerdán azt mondta, hogy aki nem lép vissza az állami rendszerbe, az elveszíti nyugdíja 70 százalékát: vagyis kizárják az állami pillérből.

Nyugdíjmentés: "Szélsőséges és keresztülvihetetlen"

Suppan Gergely kiemelte: a helyzet nem jött volna létre, ha nincs a nyugdíj-reform, melyet a Horn-kormány kezdett el. „Ha nem hallgattunk volna a Világbankra, nem szaladt volna el az államadósság” – tette hozzá.

Ha nincs ilyen költséges reform, mely folyamatosan 1,5-2 százalékponttal rontotta a költségvetés egyenlegét, akkor az államadósság 10 százalékponttal alacsonyabb lenne most, és alacsonyabb kamatfelárat fizetnénk – emelte ki a közgazdász.

Kinek érdemes maradnia a magánkasszákban? Az elemző válaszol

A befektetőken és a piacokat nem az érdekli, hogy mi lesz 20-40-60 év múlva, ennyi idő alatt számtalan reformot véghez lehet vinni - érvelt Suppan Gergely.

Részben jogos a felháborodás, másrészt indokolatlan – folytatta Suppan Gergely. Nem lett volna ekkora a deficit a nyugdíj-kasszában reform nélkül – húzta alá.

Azonban időszerű lenne a rendszerbeli átalakítás: Magyarországon 3 millió nyugdíjas van, a hasonló lélekszámú cseheknél 2,2 millió. Hazánkban 800 ezer rokkantnyugdíjas van, a cseheknél nagyságrendileg 270 ezer – mutatott rá a közgazdász.

A nyugdíjrendszer további problémájaként említette, hogy 1,8 millió ember lépte át a korhatárt a 3 millióból. „A többi mit keres ott? Rendszerszerű felülvizsgálatra lenne szükség” – mondta Suppan.

Kiemelte: a kormány mondott le erről a pénzről, kötelező magánpénztári belépéssel. Most „kötelező” a kilépés.

A kormány a jövő évi költségvetésben 530 milliárd forinttal foltozza be a költségvetést, a következő évben 250 milliárd forinttal – mondta a TakarékBank közgazdásza. A fennmaradó pénzt lehet az államadósság csökkentésére költeni, „ez az egyetlen elfogadható cél” – folytatta.

Jókora pofont kapott hárommillió pénztártag a kormánytól

A kérdés az, hogy 2012 után valóban nem kell-e foltozni a nyugdíjrendszert? – vetette fel a kérdést Suppan Gergely. „Az 1 millió új munkahely nem fog létrejönni addig, ami befoltozná a lyukat. Ha létrejönne, az megszüntetné a lyukat a rendszeren. Az 1 millió új munkahelyre szükség van, de nem lesz ilyen rövid idő alatt” – hangsúlyozta.

A piac „túldramatizálja” a helyzetet: a kereslet csökken az állampapírpiacon, de lefaragják az államadósságot is, az állam finanszírozási igénye csökken – mondta a közgazdász. „A piac egysíkúan nézi a folyamatokat, mert ugyan a kereslet visszaesik, de a kínálat is csökken.

„A nyugdíjrendszerhez hozzá kell nyúlni”, a hiányt addig nem tudják csökkenteni, mert folyamatosan ki kell pótolni.

Jövőre 3 ezer milliárd bevétele lesz az államnak, ha mindenki átlép. „Cash flow szemléletben 7 százalékos többlete lesz az államkasszának” – mondta az elemző.

Suppan Gergely szerint senki nem fog maradni a magánpénztáraknál. „Legfeljebb azok maradnak, akik arra spekulálnak, hogy az állami nyugdíjrendszer teljesen összeomlik, és elkerülik a befizetéseket is.”

Nyílt zsarolásba kezdett a kormány - Strasbourghoz fordulnak a pénztárak

Ez egy példátlan esemény Európában, hogy az állam azzal fenyeget, hogy kirúgja polgárait az állami nyugdíjrendszerből” – mondta Török Zoltán , a Raiffeisen Bank közgazdásza a Bloombergnek. Az elemző kiemelte, hogy ez talán elég ahhoz, hogy senki ne maradjon a magánkasszáknál.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint hárommillió embert zsarolt meg Matolcsy. Ugyanez a véleménye a Stabilitás Pénztárszövetségnek is, amely a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz fordult.

államadósság magánpillér deficit hiány magá-nyugdíjrendszer költségvetési hiány nyugdíjrendszer Suppan Gergely magánkasszák nyugdíj