Világgazdaság

Emelkedett az Egis bevétele

Az EGIS-csoport a 2009/2010. üzleti év negyedik negyedévében 32 426 millió Ft konszolidált árbevételt ért el. Ez 23 %-kal több, mint a múlt év hasonló időszakában.

A növekedést a stratégiai piacokon mutatott jó teljesítmény alapozta meg, de hozzájárult az árfolyamoknak a múlt évi mélyponthoz képest mutatott emelkedése is.

A társaság működésének üzleti feltételei az előző negyedévhez hasonlóak voltak. A negyedév során kismértékben tovább nőtt a dollár-forint árfolyam (az egy évvel korábbihoz képest ugyanakkor jóval kedvezőbb volt).

A magyarországi gyógyszerpiac a negyedév során stagnált a múlt év hasonló negyedévéhez képest, míg a rövidtávú szabályozása változatlanul negatív maradt. A gyógyszergyártók változatlanul jelentős részt fedeznek a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásából. Kedvező ugyanakkor, hogy a hatályos törvények szerint a 2009. évi külön befizetések 2010-ben 20%-a, a 2010. évi befizetéseknek pedig 2011-ben akár 100%-a visszaigényelhető kutatási-fejlesztési célra.

A társaság számára stratégiai területek közül Magyarországon 6%-kal nőtt az EGIS árbevétele, Oroszországban és a többi FÁK-országban 32%-kal, Kelet-Európában pedig 9%-kal nőtt a kivitel konszolidált dollárértéke a múlt év hasonló negyedévéhez képest. Az egyéb területeken az erre az évre jellemző visszaesése lelassult, a negyedik negyedévben
a kivitel együttesen 18%-kal volt alacsonyabb a bázisnál.

Az értékesítés konszolidált bruttó eredménye az árbevétel 55,7%-át tette ki, ez 1,4%-ponttal nagyobb a bázisnál. A működés konszolidált általános költségei együttesen 2%-kal nőttek az elmúlt év hasonló negyedévi értékéhez képest. A konszolidált üzleti eredmény 4131 millió Ft-ot tett ki, ez 12,7%-a az árbevételnek. A tárgynegyedévi eredmény közel van az előző három negyedév átlagához, míg a múlt évinél (az akkor egyedi okok miatt igen alacsony bázisnál) 3047 millió Ft-tal nagyobb.

Egis vállalati jelentés gyógyszerpiac gyógyszeripar magyar piac