Világgazdaság

TGM: Azonnal segítsen a kormányzat!

A Zöld Baloldal sürgeti, hogy a korábban sztrájkoló, de a bérüket máig nem megkapó kiskunfélegyházi TE Ganz-Röck gyár munkásait azonnal segítse meg a kormányzat.

A Tamás Gáspár Miklós vezette párt szerint a szociális katasztrófa szélére került dolgozók és családjaik immár hét hónapja nem kapták meg bérüket. A több hónapnyi ingyenmunkát azért is végezték el önként, mert a kormányzat illetékesei több alkalommal tettek ígéretet arra, hogy megsegítik a nehézségekkel küzdő vállalatot.

A csőd mégis megtörtént. A történelmi jelentőségű sztrájkot szervező munkások többsége kisemmizve áll. Számukra nyilvánvaló, hogy egy évek óta zajló pénzügyi ügyeskedés áldozatai lettek, esélyük sincs arra, hogy pénzükhöz jussanak. Az állami bérgarancia alapból követeléseiknek csak töredékét kaphatják meg.

Nyilvánvaló, hogy a tulajdonos nem tudja és nem akarja kifizetni az elmaradt béreket és végkielégítéseket. A korábbi és a mostani kormányzat közös felelőssége is egyértelmű, mert a 2010. áprilisában megígért állami hitelfelvételi garancia megnyugtatta a dolgozókat és emiatt vállalták a további ingyenmunkát.

Az Orbán kormány ezt a vállalást vonta vissza. A két kormányzat és a TE Ganz-Röck játszmájának vesztesei a dolgozók. A Zöld Baloldal nem támogatja a Ganz-Röck feltámasztását, sőt sürgetjük, hogy a gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt indult nyomozás hozzon végre valódi eredményt. Mint írják, a gyárat és a munkásokat védik. A párt szerint a cég felszámolásának megakadályozása kiemelt nemzeti ügy, a nemzeti ügyek kormánya viszonyuljon is így ehhez a problémakörhöz.

BÉT - Napi események Ganz-Röck Kiskunfélegyháza Tamás Gáspár MIklós sztrájkBÉT - Napi események Zöld Baloldal TGM