Világgazdaság

Titkos megállapodás? - Folytatódik az EMFESZ saga

Már január első heteiben ellehetetlenülhet az EMFESZ működése. A gázszolgáltató csaknem 300 ezer ügyfelének több mint tíz százalékos áremelkedést okozhat, ha visszakerülnek az egyetemes szolgáltatóhoz. Az EMFESZ ügyvezető igazgatója szerint a helyzet továbbra sem rendeződött.

Néhány nappal ezelőtt az EMFESZ a nemzeti fejlesztési minisztertől azt kérte, hogy utólagos fizetéssel a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől vásárolhasson gázt. Ez azonban a miniszter szerint súlyos és indokolatlan beavatkozás lenne a piaci folyamatokba. A likviditás gondokkal küzdő társaság ezért miniszterelnöki megbízott kinevezéséért folyamodott.

A DunaCent Kft. ELMIB Csoport felé szóló adósságát vette át az EMFESZ Kft., cserébe pedig a DunaCent átvette az EMFESZ E-On részére szóló tartozását. A már önmagában is bonyolult körbetartozás odáig fajult, hogy az EMFESZ Kft. miniszterelnöki biztos kinevezését kérvényezte.

Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője a Gazdasági Rádiónak azt nyilatkozta, hogy a DunaCent egy évvel ezelőtti, 6 milliárd forintos tartozását 3 milliárdra sikerült csökkentenie. Csakhogy feltételezésük szerint a DunaCent időközben titkos megállapodást kötött az E-On gázszolgáltatóval. Ennek értelmében nyár óta nem is tőlük igyekszik a gázt beszerezni. Szintén ennek a titkos megállapodásnak a hatására a DunaCent már nem hajlandó elismerni a még fennálló tartozását sem az EMFESZ felé – véli az ügyvezető.

A DunaCent közben azzal védekezik, hogy a valós tartozást már kifizették, csakhogy közben már nem a korábbi adatokkal megegyező mértékű megfizetését várja tőlük az EMFESZ. Az E-On sem maradt tétlen, hiszen ők a 2009-es kárvásár során kialakult helyzet miatt kívánnak kötbért fizettetni az EMFESZ-szel, amit utóbbi cég természetesen nem ismert el. A kötbér összege egyébként sem ismert, hiszen iratokat nem kaptak az ügyről, csupán értesítést.

Az EMFESZ károkozással vádolja a DunaCentet, mivel mind a céget, mind a piacot megkárosították. A DunaCent pedig hitelrontás miatt készül pert indítani az EMFESZ ellen.

pomáziA szociális és adórendszer átalakítása emfesz tartozás gázszolgáltató Góczi kártérítés Dunacent