Világgazdaság

Csak látszat a nyugalom - Soros az írek lázadására számít

Írország és Görögország nehezen kerülheti el adósságának átstrukturálását - vélik elemzők. Az eurózóna adósságválságán tehát nem vagyunk túl, hiába az átmeneti "nyugalom". Annak, hogy Írország nem tudja időben visszafizetni adósságát 40 százalék esélye van a CMA szerint, a görög kötvényhozamok pedig csúcsra emelkedtek a német benchmarkhoz képest.

Az ír kormányt novemberben kénytelen volt elfogadni a 85 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagot, hogy finanszírozni tudja adósságát, és helyreállítsa a bankrendszer stabilitását. A Pénzügyminiszter, Brian Lenihan szerint a fizetésképtelenség „megsemmisítené az országot”.

A mentőcsomag megvalósítható, „ha a kormánynak nincs szüksége arra, hogy 10 milliárd eurónál többet pumpáljon a bankszektorba” – mondta Brian  Devine, az NCB Stockbrokers dublini közgazdásza a Bloombergnek. Bár nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kormány újratárgyalja az adósságot, ha a banki költségek túllépik ezt a szintet – tette hozzá az elemző.

Az ír kötvényhozamok emelkedtek, miután november 28-án megmentették az országot, és rekordot értek el a német benchmarkhoz képest: 680 bázispontra ugrottak november 30-án.

Az államadósság ellen köthető biztosítás felára a duplájára, 628 bázispontra emelkedett Írországban az elmúlt hat hónapban. Ez azt jelenti, hogy több mint 40 százalék esélye van annak, hogy az ország nem fizeti vissza a befektetők pénzét időben – közölte a CMA.

Michael de Bruin, az F&C közgazdásza, aki 35 milliárd dollárnyi európai állampapírt kezel, azt mondta: a piaci árazásból úgy tűnik, lehetséges, hogy Írországnak át kell strukturálnia adósságát.

Írország megegyezett az Európai Unióval (EU) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy nemzetközi hitelcsomagról, miután a hitelfelvételi költségei jelentősen megemelkedtek – emlékeztet a Bloomberg. Az Anglo Irish Bank megmentése igen költséges és kockázatos. A hitelcsomagért cserébe az ország csökkenti a kormányzati kiadásokat, megemeli az adókat és megvágja a minimálbért.

Az ország a görögöket követte, akiket májusban mentett meg az EU és az IMF, és a szuverén adósságválság közrejátszott abban, hogy 6,5 százalékot gyengült az euró a dollárral szemben 2010-ben. „Mi egy zsákutcában vagyunk” – mondta David McWilliams, korábbi központi banki közgazdász, aki három könyvet írt országunk gazdaságáról.

Soros György szerint az új kormány megtagadhatja a jelenlegi megállapodást, mert politikailag elfogadhatatlanok és a kamatok túl magasak. Írország 5,8 százalékos kamatot fizet a mentőcsomag után.

Írország adóssága a 125 százaléka lehet 2013-ban, mely a 2007-es 25 százalékról emelkedhet. Az IMF szerint az euróövezet államadóssága átlagosan 87 százalék lehet 2011-ben. „Jelentős kockázata van a programnak” – ismerte el a Washington-központú IMF a múlt hónapban.

Az EU segít

Nagy sikert arattak az első Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kötvények, melyeket Írország megsegítésére bocsátottak ki. A piac 19 milliárd eurónyi igényt jelentett be az összesen 5 milliárd eurónyi kötvényre, ami csaknem négyszeres túljegyzést jelent - közölte az HBSC Bank az AFP hírügynökséggel.

A 2015 decemberében lejáró kötvények 2,5 százalékos hozamszint mellett keltek el, mely a várakozások alsó határát jelenti. És bár a hozam meghaladja az euróövezet országai által fizetendő szintet, jóval alacsonyabb, mint a 7,78 százalékon álló ír öt éves lejárati idejű kötvényhozamok.

Görögország hatalmas bajban

George Papaconstantinou, görög pénzügyminiszter a Reutersnek azt mondta, hogy Görögország nem tárgyal a hitelezőkkel adósságának átstrukturálásáról. A görög 10 éves kötvényhozamok szerdán rekordmagasságba emelkedtek a német benchmarkhoz viszonyítva: 974 bázispontra – jelenti a Bloomberg.

A 2015 decemberében lejáró kötvények 2,5 százalékos hozamszint mellett keltek el, mely a várakozások alsó határát jelenti. És bár a hozam meghaladja az euróövezet országai által fizetendő szintet, jóval alacsonyabb, mint a 7,78 százalékon álló ír öt éves lejárati idejű kötvényhozamok. Rogoff jóslata Görögország csődbe mehet – mondta Kenneth Rogoff , a Harvard Egyetem professzora, aki szerint a görögök úgy sem kerülhetik el tartozásuk átrendezését, hogy az és a Nemzetközi Valutaalap mentette meg 2010 tavaszán.

Európa jelenleg olyan, mint egy „feltörekvő gazdaság” – mondta Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap volt vezető közgazdásza, aki ezzel a véleményével a dr. Végzet becenévre hallgató Nouriel Roubiniéhez hasonló jövőképet fogalmazott meg. -->

CDS-felár EU cma eurózóna Görögország írország eurpai unió