Világgazdaság

Egyiptom miatt esik Európa - a banki részvények így is jól mentek

Az európai pénzügyi szektor a legjobb januárját zárta több mint egy évtizede – írja a Bloomberg hírügynökség. Az eurózóna szuverén adósságválsága háttérbe szorult 2011 első hónapjában.

A Stoxx Europe 600 index menetelésében a bankok 8,8 százalékos emelkedéssel vették ki a részüket az év első hónapjában. Ez a legnagyobb emelkedés 19 vállalatcsoport közül, és 1998 óta a legnagyobb januári emelkedés. A teljes index mindössze 1,7 százalékot erősödött ebben az időszakban.

A banki részvények közül a Bankinter SA és a spanyol Banco Sabadell vezette az emelkedés, az olaszok közül az Intesa Sanpaolo és az UniCredit, majd a francia Societe Generale: a teljes emelkedés 18 százalék volt január 18-ig.

Európai vezető politikusok a múlt héten Davosban a World Economic Forumon elmondták: mindent megtesznek az euró megmentéséért. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke konkrétumokat is említett, Jean-Claude Trichet jó megoldás lenne, ha az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) államkötvényeket vásárolhatna.

EFSF kötvényeket a napokban már a piacra is dobtak. Az alapból 3-5 milliárd euró értékű ír kötvényt terveztek eladni, melyre sokszoros túljegyzéssel, 43 milliárd eurónyi kereslettel jelentkeztek be a befektetők.

Az EFSF kötvényeket szívesen vásárolják a befektetők, mert a legmagasabb minősítéssel látták el a hitelminősítők az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt. Végül 5 milliárd eurónyi  öt év lejáratú EFSF kelt el az írek megmentésére.

Európai lenyomta az Egyesült Államok részvényindexét

Az európai pénzügyi részvények felülteljesítőek voltak az Egyesült Államokhoz képest 2011 januárjában. Az 53 vállalatot tömörítő Stoxx 600 Bank Index 8,8 százalékot emelkedett, míg Standard & Poor’s 500 index 81 pénzügyi céget magában foglaló részindexe 1,8 százalékkal emelkedett.

A szuverén adósságválság megoldásával a pénzügyi részvények akár 50 százalékkal is emelkedhetnek ebben az évben – mondta Patrick Lemmens, a Roberto Group közgazdásza.

A legtöbb globális befektető úgy gondolja, hogy legalább egy ország ki fog lépni öt éven belül az euróövezetból, és azt, hogy Görögország és Írország fizetésképtelen lesz. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 59 százaléka úgy gondolja, hogy öt éven belül az euróövezetből legalább egy tagország kiválik, melyből 11 százalék úgy véli, hogy erre egy éven belül sor kerülhet.

Hétfőn esésben Európa

A hónap utolsó napján az európai vezető részvényindexek esésben áltnak, az FTSE 100 1,4 százalékkal, a DAX 0,74 százalékkal és a CAC40 1,4 százalékkal gyengült. Az esés azután indult, hogy Egyiptomban zavargások törek ki, így a befektetők inkább kerülik a kockázatosnak vélt piacokat; valamint ez jó alkalom az eddigi profitok realizálására.

"Péntek délután óta profitrealizálásnak indult a világ, amit leginkább az egyiptomi eseményekkel szokás magyarázni, valójában inkább csak a 2009 márciusában indult bullpiac egy újabb – szeptemberben indult – lendületes szakasza veszít éppen a lendületéből. Profitot realizálni tehát lehet, hogy még fognak, azonban hamar véget érhet ez az esés, ha más „oka” nincs, mint az egyiptomi események" - elemzi az eseményeket a Concorde a Facebook oldalán.

A folyamatok az elemzők szerint kifejezetten azt mutatják, hogy csökken a befektetők érdeklődése a fejlődő piacok iránt. A Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzői szerint a befektetők bizonytalanok, milyen hatással lehet a piacokra Hosni Mubarak elnök lemondása. Ez a bizonytalanság húzza mélybe a világ indexeit. Magyarország szempontjából rossz hír, hogy a befektetők szemében a fejlődő piacok egy kategóriába tartoznak, még akkor is, ha közvetlen piaci hatása nincs az egyiptomi eseményeknek Közép-Európára – írják az elemzők.

Javult a hangulat délután

Délután javult a hangulat a világ tőzsdéin, a Dow 0,33 százalékos pluszban áll 5 óra után, az S&P 500 0,54 százalékkal emelkedett, a technológiai Nasdaq 0,15 százalékos pluszban áll. Az amerikai tőzsdék a kedvező decemberi fogyasztói kiadások után emelkedtek: a várakozásokat meghaladóan, 0,7 százalékkal növekedtek a fogyasztói kiadások, az előző havi 0,3 százalékról.

A Chicago körzetének beszerzési menedzserindexe 1988 júliusa óta meg látott csúcsra emelkedett, 68,8 pontra – írja a Bloomberg hírügynökség. Az előző hónapban két ponttal alacsonyabban állt az index és csökkenést vártak. A kedvező hírek hatására a részvények emelkedetek, miközben délelőtt még az egyiptomi aggodalmak uralták a piacokat.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 0,62 százalékos csökkenéssel zárt 22 709,35 ponton (-140,66 pont).

A Richter 0,81 százalékos emelkedéssel 42 450 forinton zárt. A vezető részvények közül még a MOL tudott minimális pluszban zárni: 0,02 százalékos emelkedéssel 22 350 forintra változott a papír ára. Az OTP 1,66 százalékos eséssel 5 565 forintra, az MTelekom 2,16 százalékot esett 541 forintra.

Az európai indexek felálltak az 1-1,5 százalékos délelőtti esésből, az FTSE 100 0,15 százalékos korrekcióban tartózkodik, ahogy a német DAX index is. A CAC 40 pluszba került, 0,23 százalékos emelkedésben áll délután.

részvény európai részvény profit index BUX bét árfolyam