Világgazdaság

Inflációba kapaszkodva erősödik az euró: megmenekült a forint

Az Eurostat 2,4 százalékos euróövezeti inflációról számolt be, melynek hatására felerősödött a jegybanki alapkamat vártnál korábbi emelésével kapcsolatos spekuláció, így erősödött az euró. A svájci frankot 212 forint alatt jegyzik a délelőtti 214 körüli szint után.

Az euró erősödött a dollárral szemben hétfőn, miután az euróövezetből a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat érkezett. Az egyiptomi zavargások érzékelhető hatást gyakorolnak a piacokra, azonban az inflációs adat meghatározóbb lett az árfolyamok mozgásában.

Az euróövezeti éves 2,4 százalékra emelkedett januárban a decemberi 2,2 százalékos szintről. Az elemzők 2,3 százalékos pénzromlási ütemet vártak.

Az egyiptomi zavargások mellett „a görög átsrtukturálásáról szóló háttértárgyalások híre sem kedvezett az eurónak” – írja a Raiffeisen Bank napi piaci kommentárjában.

Az egyiptomi zavargások hatására már pénteken kockázatkerülés jellemezte a délutáni kereskedést. Egyes elemzők szerint ez „jó indok” volt a profitok realizálására. A hétfő délelőtti devizapiaci kereskedést is uralta az egyiptomi válság, és a félelem, hogy súlyosbodnak a tüntetések.

Az euró gyengült a vezető devizákkal szemben, majd fordulatot az inflációs adat hozott. A vártnál magasabb infláció miatt felerősödött a spekuláció, hogy az Európai Központi Bank (EKB) hamarabb emeli a jegybanki alapkamatot.

A Reuters azt írja, hogy az Eurostat eurózónás inflációs jelentés után az EKB hamarabb emelheti az alapkamatot, mint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve.

Az ING közgazdásza, Martin van Vliet szerint az EKB retorikájában némi változás következhet be, és jobban fogja hangsúlyozni az inflációs körülményeket, de nem valószínű, hogy a negyedik negyedév előtt emelje az alapkamatot a jegyank.

A Societe Generale közgazdásza, Kit Juckes elmondta, Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank (EKB) kormányzója figyelmeztetett arra, hogy lesz egy „púp” az inflációban.

Az euró 1,37-re emelkedett a dollárral szemben a délelőtti 1,361-es szintről, és 1,29-re erősödött a svájci frankkal szemben a reggeli 1,278-as kurzusról.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Ennek hatására a forint is kedvezőbb árfolyamra evezett a frankkal szemben, a reggeli 213 forintos szintről 212-ig kapaszkodott a hazai deviza. A napi leggyengébb szinten reggel jegyezték a forintot az alpesi devizával szemben, 214 feletti szinten, amikor az euró jegyzése 274,5 forinton állt. A forint délután visszaállt a reggeli 273,1 körüli szintre az euróval szemben.

Akkor a kockázatkerülés határozta meg a piaci folyamatokat, reggel az európai vezető tőzsdeindexek 1-1,7 százalékos mínuszban tartózkodtak. Azóta javítottak az indexek: 0,2-0,5 százalékos esésben állnak.

forint EKB spekuláció egyiptom zavargások infláció Fed euró euróövezet árfolyam piac