Világgazdaság

Orbán mondata nyugdíjcsökkentést jelenthet

Az állam nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit járulékokból beszed - nyilatkozta Orbán Viktor. A rendszer radikális átalakítását feltételezi ez a kijelentés. Simonovits András, az MTA nyugdíjszakértője szerint a tiszta felosztó-kirovó nyugdíjrendszerhez térhet vissza a kormány.

„Az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a nyugdíjjárulékból” – mondta a Dow Jonesnak Orbán Viktor. Simonovits András, az MTA nyugdíjszakértője azt mondta, hogy a magán-nyugdíjpénztárakból az államhoz átkerülő pénz átmenetileg kiegyensúlyozhatja az egyenleget, de hosszabb távon nem ad választ. „Ha ez igaz, és a kormány visszatér a tiszta felosztó-kirovó rendszerhez a nyugdíjak akár csökkenhetnek is” – fejtette ki a szakértő a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában.

A Tárki tanulmánya szerint 334 milliárd forint hiányozhat évente a nyugdíjkasszából, és a kutató szerint a magánpénztárakból az államhoz befolyó összeg maximum 9 évre tudja pótolni a hiányt.

A nyugdíjrendszerben azonban nem fog megszűnni a hiány, és ha a TB-alap nem fizethet ki többet, mint amennyi bevétele keletkezik, akkor a 300 és 500 milliárd forint közötti hiányt csak a járulékok megemelésével, illetve a kiadások csökkentésével lehet elérni.

„Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a 3 ezer milliárd forintos éves kiadást 2500 milliárdra kellene mérsékelni” – mondta Simonovits. A járulék befizetéseket az aktív népesség adja, és szinte sehol nem egyenlő a befizetett járulék a járadék kifizetésével – tette hozzá az MTA nyugdíjszakértője.

A hiány úgy is kiegyensúlyozható, hogy fokozatosan emelik a járulékokat – vélekedett Simonovits András. A 34 százalékos járulék azonban régiós összehasonlításban így is a legmagasabb. Az élőmunka terheinek növekedése pedig újabb csapást mérhetne Magyarország versenyképességre.

Még nem tudni, hogy milyen átalakítások várhatóak az állami nyugdíjrendszerben. A korharát előtti nyugdíjba vonulást mindenképpen fel szeretné számolni a kormány – derül ki Orbán Viktor nyilatkozatából.

A demográfiai folyamatokat figyelembe véve az aktív dolgozók száma csökkeni fog a népesség arányában az elkövetkezendő évtizedekben, ugyanis az egy nőre jutó születésszám 1,4, és a fenntarthatósághoz – a rendszerbe való beavatkozás nélkül – legalább 2 fölöttinek kell lennie. Közben a „ratkó-korszak” szülöttei nyugdíjba vonulnak néhány éven belül, mely újabb terhet ró a nyugdíjrendszerre. Surányi György egy tavaly októberi konferencián azt mondta, hogy a nyugdíjak reálértékét semmilyen rendszer nem tudja garantálni.

járulékfizetés felosztó-kirovó Orbán Viktor járulék nyugdíj Simonovits András