Világgazdaság

A Gazprom kész csökkenteni a gázárat

A Gazprom számára a válság még legalább egy évig folytatódik, de az orosz óriás az eladások növelése érdekében nagyobb lojalitást tanúsít legfőbb, nyugat-európai kliensei iránt, és kész csökkenteni árait.

A Vedomosztyi orosz üzleti lap szernt 2008-ban, amikor zuhanni kezdett a kőolaj ára, Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató kijelentette, hogy ez a konszernre nem lesz hatással. A Gazprom a nyugat-európai ügyfelekre számított, akiknek a szerződésében szerepelt, hogy akkor is fizetni kell, ha nem használják fel a rögzített mennyiséget és az árak 6-9 hónapos késéssel a kőolaj árát követik.

A jóslat azonban nem teljesült be: az amerikai kitermelés növekedése miatt sok gázkitermelő ország az európai feldolgozókba küldte gázát, az európai piacon a kínálat meghaladta az egyébként is visszaesett keresletet, a szabadpiaci árak összeomlottak, a Gazprom ügyfelei más gázt kezdtek vásárolni, és igyekeztek enyhíteni szerződéseik feltételein a válságra, valamint Oroszország 2009. eleji ukrán gázháború miatti tekintélyvesztésére hivatkozva.

A Gazprom kénytelen volt engedményeket tenni, de a 2010-es eredményeket ez már nem mentette meg: az exportált 138,6 milliárd köbméter 2009-hez képest is csökkenést jelentett, és a Gazprom része a nyugat-európai piacon hatéves minimumra, 23 százalékra csökkent - közölték a Gazprom vezetői a lap szerint a befektetőkkel tartott találkozón pénteken.

Az ott bemutatott tervek szerint idén az 9,7 százalékkal, 152 milliárd köbméterre nő, de 4 százalékkal így is kevesebb lesz a válság előtti mennyiségnél, a kitermelés 0,59 százalékkal, 506 milliárd köbméterre - a válság előttihez képest 8-10 százalékkal kevesebbre - csökkenhet. Az Európába szállított gáz átlagos ára ezer köbméterenként az egy évvel ezelőtti 306 dollár után átlagosan 352 dollár lesz, ami az európai piacról származó bevételt 53,5 milliárd dollárra, 2010-hez képest 11 milliárd dollárral többre növeli.

Sok befektető bírálta a Gazpromot, amiért nem elég rugalmas, és utalt a norvég Statoilra, amelynek alacsonyabb árai miatt nőttek eladásai. Tavaly év elejétől a Gazprom több német és francia vevővel megállapodott, hogy részben spotpiaci áron szállítja a gázt - amely akkor ezer köbméterenként 75 dollárral maradt el a szerződéses ártól - az Olasz Eni számára pedig csökkentette az árat.

A befektetőknek pénteken csak annyit árultak el a konszern vezetői, hogy az Európába irányuló szállítások 7 százaléka kel el spotárakon. A holland Gasterrával kötött új szerződésben is spotáron szerepel a 4 milliárd köbméteres szállítás egy része. A Vedomosztyi forrásai szerint az Eni-vel pedig megkezdődött az újabb árleszállításról szóló tárgyalási forduló.

gázszállítás Statoil Oroszország gáz Gazprom