Világgazdaság

A kormány tiszteletben tartja az MNB függetlenségét

A kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, a tagok választását közelíti az uniós gyakorlat felé - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén, miközben Király Júlia, az MNB alelnöke úgy vélekedett, hogy a jegybanktörvény tervezett módosítása nem szolgálja a stabilitást.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslat, amely a "külsős" monetáris tagok választásának új szabályairól szól, Cséfalvay Zoltán azt közölte: az előterjesztés tárgyalása sürgős, mert e tagok megbízatása február 28-án lejár. A törvénytervezetben a nemzetgazdasági miniszter azt javasolja, hogy az Országgyűlés a gazdasági és informatikai bizottság javaslatára válassza meg és menthesse fel a monetáris tanács négy "külsős" tagját.

Az államtitkár a bizottsági ülésen kifejtette: a kormány az MNB döntéshozó testületeinek, elnökének függetlenségét tiszteletben tartja, semmilyen közvetlen, vagy közvetett hatalomgyakorlásra a jegybankot illetően nem kerülhet sor. Kitért arra is, hogy a nemzetgazdasági miniszter kikérte a törvényjavaslat elkészítése előtt az Európai Központi Bank véleményét, amely nem emelt kifogást a tervezett módosítás ellen.

Hangsúlyozta: e törvénymódosítással erősödik a jegybank függetlensége, hiszen a kormánynak nem lesz közvetlen befolyása a külsős tagok megválasztására, hiszen megszűnik a kormányfő delegálási joga. A javaslat elfogadása teszi igazán függetlenné a jegybankot - fogalmazott az államtitkár.

Király Júlia leszögezte: az MNB-ről szóló törvény tervezett módosítása nem járul hozzá a törvény szellemének jobb érvényesüléséhez, nem szolgálja a gazdaság stabilitását és a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát sem.

Király JúliaBÉT - Napi események Országgyűlés Monetáris Tanács MNB