Világgazdaság

A vállalatok 88 százaléka alkalmaz frissdiplomást

A magyarországi vállalatok 88 százaléka foglalkoztat frissdiplomást, és a cégek 93 százaléka a végzettségének megfelelő munkakörbe veszi fel a fiatal szakembereket - derül ki a Budapesti Gazdaság Főiskola (BGF) friss felméréséből.

A BGF Diplomás Pályakövetési Rendszere közel 200 magyarországi vállalatot kérdezett meg arról, milyen szakértelmet és kompetenciákat vár el a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól. A vállalatok 29 százaléka sorolta magát a középvállalkozások, 27 százaléka a nagyvállalkozások, 23 százalékuk a kisvállalkozások, és 21 százalékuk a mikrovállalkozások közé.

Frissdiplomás munkavállalót a megkérdezett cégek 88 százaléka foglalkoztat: 34 százalékuk egyetlen, felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőt, további 33 százalékuk pedig két-három, felsőfokú végzettséggel rendelkező, kezdő munkavállalót vett fel az elmúlt öt évben. A pályakezdőket is alkalmazó vállalkozások további egyharmadán belül 12 százalék azon cégek aránya, amelyek 4-5 diplomás pályakezdőt vesznek fel évente, 5 százalékuk 6-10, 16 százalékuk pedig 10-nél több felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalónak kínál munkát egy év alatt.

A vállalatok által megadott adatok szerint 100-ból 93 cégnél a végzettségüknek megfelelő munkakörökben dolgoznak a diplomás pályakezdő fiatalok. A megkérdezett cégek többsége - 60 százaléka - szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 33 százalékuknál pedig elengedhetetlen.

A kutatásban részt vevő közel 200 vállalat 27 százaléka alkalmaz gazdálkodási és menedzsment szakon végzett fiatalt, míg további 17-17 százalék vett fel turizmus-vendéglátás, valamint és marketing szakon diplomázott szakembert. Pénzügy és számvitel szakon diplomázott munkavállalót a megkérdezett vállalatok 15, míg emberi erőforrás menedzsment szakos fiatalt 11 százaléka alkalmaz.

A vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül elsősorban az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazására (11,6 százalék) és a folyamatos tanulásra való képességet várják el a munkaadók, melyeket 11,2 százalékuk jelölt meg első helyen. Az önálló munkavégzésre való képességet a munkáltatók 4 százaléka, az együttműködési képességet 3,5 százalékuk tartja szükségesnek a napi munkavégzés során.

A felmérés szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalók személyes tulajdonságaik közül elsősorban a feladatok pontos megértésére (70 százalék) és a probléma megoldására (60 százalék) való képességet értékelik a leginkább.

munkavállaló bgf pályakezdő frissdiplomás