Világgazdaság

"Az adórendszer átalakítása tévedés, a szegények járnak rosszul"

Orbán Viktor szerint senki nem járhat rosszabbul az új adórendszer hatására. Azonban számos dolgozó azt tapasztalta, hogy vékonyabb a boríték az új év első hónapjában. Szakértők szerint kérdéses, hogyan várható el a magánvállalatoktól, hogy a dolgozókat kompenzálják – az adórendszer változásainak hatására –, ahogy a kormány szeretné. Azt is hozzátették: nominálisan nem elég garantálni a bért, mert az infláció miatt kevesebbet ér az emberek pénze.

A kormány vállalta, hogy az egykulcsos hatására senki nem járhat rosszul, senkinek nem csökkenhet a fizetése. Ennek része a családbarát adózás, a közszolgák bérének kiegészítése, valamint a 2011-es béremelésekről szóló megállapodások. Orbán szerint számos helyen bércsökkenést tapasztaltak a magánszférában, ez azonban nem fogadható el. Ezért akciócsoportokat állítottak fel és lépéseket tesznek a helyzet megoldására, hogy a magánszektorban se csökkenhessenek a fizetések – mondta Orbán ma a Parlamentben.

John Maynard Keynes óta tudjuk, hogy az embereket nem a nominálbér, hanem a reálbér érdekli – kommentálta Orbán bejelentését a Világgazdaság Online-nak Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia közgazdásza.

Majdnem 5 százalékos éves inflációval számolva az emberek 5 százalékot veszítenek vásárlóerőn mérve, vagyis kevesebbet ér a bérük – magyarázta Simonovits. „Ezt jelenti, ha garantálják a tavaly januári béreket” – tette hozzá.

Ezt „garantálni kevés”, a kormány „jövedelemadó rendszer álalakítása tévedés” volt - mondta a szakember. Simonovits elmondta: ezzel az a „szegény ember jár rosszabbul, akiknek nincs gyereke”.

Azt is ki kell emelni, hogy a termelői árak folyamatosan emelkednek , az sem látszik csillapodni. Az élelmiszerek drágulása is a „szegényebbek” számára jelent újabb nyomást. Ezen csoportok jövedelmük nagyobb részét – sok esetben az egészet – fogyasztásra költik, így azt kényszerűen csökkenteniük kell.

Kolláth György alkotmányjogász a Világgazdaság Online-nak elmondta: a közszolgálatban állókat kompenzálhatta a kormány, ha kevesebbet vittek volna haza az adóváltozások hatására, de a magánszektorban ez „nem teljesült”. Kiemelte: nem is teljesíthető, mert magánvállalatokat nem kényszeríthet a kormány, hogy egyes esetekben ezt kompenzálja.

A kormány vagy az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ismételt összehívásával vagy jogi eszközökkel kikényszerített bérszabályozással léphet fel az ellen, hogy az új adórendszer miatt senkinek ne csökkenjen a jövedelme – mondta Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára csak reméli, hogy a kormány az előbbi megoldást fogja választani, hiszen egy piacgazdaság egyik alapja a szabad bértárgyalás lehetősége.

bér Orbán Viktor adó szja bércsökkenés