Világgazdaság

Támogatják a tőkekivitelt

Tavaly kevés pénzt helyeztek ki a magyar cégek, jó részét annak is offshore célra. Komplex támogatási csomaggal próbálja ösztönözni a kormányzat a magyar vállalkozások külföldi működőtőke-befektetéseit.

Komplex támogatási csomaggal próbálja ösztönözni a kormányzat a magyar vállalkozások külföldi működőtőke-befektetéseit. Az ennek alapjául szolgáló kísérleti projekt akár már a nyáron elindulhat – értesült a Világgazdaság. A főként középvállalatok számára érdekes támogatásnál egyfajta szorzó alapján kalkulálnának az egyes tervek esetében.

A szervezést lebonyolító Nemzetgazdasági Minisztérium úgy számol, eleinte inkább szomszédos területeken befektető magyarok jutnának a tőkeexportot segítő forráshoz. Ennek ellenére a tárca arra számít: az egyedi, nagy értékű tranzakciók nélkül ebben az évben is egymilliárd euró alatt marad a tőkekihelyezés mértéke.

A hazai cégek tavaly szinte alig hajtottak végre működőtőke-kihelyezést. A statisztika 628 millió euró értékű magyar közvetlen tőkebefektetést mutat, ez 1,3 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál, és 2002 óta a legalacsonyabb érték. Ráadásul, mint lapunk megtudta, ennek java része offshore tevékenység lehetett. Ugyanis a legnagyobb értékű és egyéb részesedés formájú nettó magyar közvetlen tőkebefektetés 2010-ben a közép-amerikai országokba, illetve a vagyonkezelésbe áramlott.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható! 

 

tőkekihelyezés statisztika