Világgazdaság

Megsemmisítette az AB a 98 százalékos különadót

Az Alkotmánybíróság május 6-án hozott határozatában a hatálybalépésére visszaható hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

A testület álláspontja szerint az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak.

Az Alkotmánybíróság határozata következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követelheti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót - a magánszemély kérelmére - az adóhatóságnak vissza kell térítenie.

A törvény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, noha a törvénynek a 2010-es és az azt követő adóévekre szóló szabályai nem sértik az emberi méltóságot. Ahhoz azonban, hogy a 2010-es adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotásra van szükség az Országgyűlés részéről. Ennek hiányában - a magánszemély kérelmére - az adóhatóságnak a 2010-es adóévre már megfizetett különadót is vissza kell térítenie.

Autók BÉT - Napi események különadó elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok turizmus Országgyűlés A szerkesztő ajánlja Nyugdíjkérdés Magyarországon Felmérések autóipar HBR - Stratégia/Tervezés Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek autó AlkotmánybíróságA szociális és adórendszer átalakítása A KSH jelenti Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Mol Európai Unió HBR - Politika/Társadalom Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek Földrengés Japánban Euróbevezetés Tudomány - Kultúra ingatlanpiac infokommunikáció Adórendszer Magyarországon