Világgazdaság

Riasztó jóslat az élelmiszerárakról: 2030-ig megduplázódhatnak

A fontos élelmiszerek árai több mint kétszeresére drágulhatnak húsz év mulva, hacsak a világ vezetői nem intézkednek a globális élelmiszerrendszer megreformálása érdekében.

Erre figyelmeztetett az Oxfam nemzetközi segélyszervezet, amely szerint a kulcsfontosságú termékek ára 2030-ra átléag 120-180 százalékkal növekedhet. A növekedés felerészét a klimaváltoás idézi elő - jósolja az Oxfam a "Growing a Better Future" elnevezésű jelentésében.

Arra szólította fel a világ vezetőit, hogy javitsanak az élelmiszerpiacok helyzetére vonatkozó szabályozáson és fektessenek be egy globális klímaalapba. "Felül kell vizsgálni az élelmiszerrendszert, ha le akarjuk küzdeni azéghajlat-változás  egyre nyomasztóbb kihívásait, a meredeken növekvő élelmiszerárakat és a föld, a víz és az energia szűkösségét" - figyelmeztetett Barbara Stocking, az Oxfam elnök-vezérigazgatója.

A jelentés többek között kiemeli,hogy például Azerbajdzsában a búzatermelés tavaly 33 százalékkal csökkent a rossz időjárás miatt, s ez arra kényszeritette az országot, hogy gabonát importáljon Oroszországból és Kazahsztánból. Az élelmiszerárak pedig tavaly decemberben 20 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A jelentés szerint Guatemalában 865 ezer ember élelmiszer ellátásának biztonsága fenyegetett.

2030 Azerbajdzsán oxfarm élelmiszerár infláció klíma éghajlat