Világgazdaság

Világbank: Íme a világgazdaság 2025-ben

A Világbank friss tanulmánya alapján a feltörekvő országok előretörnek 2025-re, és megváltozik a dollár egyedüli tartalékvaluta szerepe.

Hat feltörekvő gazdaság: Brazília, Kína, India, Indonézia, Dél Korea és Oroszország fogja adni a világ gazdasági növekedésének felét – áll a Világbank frissen kiadott jelentésében. A nemzetközi monetáris rendszer valószínűleg átalakul, és továbbá nem egyetlen tartalékvaluta lesz – állapítja meg a tanulmány.

A feltörekvő országokban az áltagos növekedés 4,7 százalék lesz évente 2011 és 2025 között, miközben a fejlett országokban az előrejelzés 2,3 százalékot mutat ugyanebben az időszakban.

A kevésbé fejlett országokban a motorját elsősorban nem csak a külső kereslet fogja adni, hanem a belső fogyasztás is jelentősen segíti azt, amely a fejlett gazdaságokra jellemző.

A következő évtizedben Kína mérete, a vállalatok és a bankok gyors globalizációja miatt valószínűleg sokkal fontosabb deviza lesz a jüan – mondta Mansoor Dailami, a Világbank jelentésének feltörekvő országokkal foglalkozó vezére. A legvalószínűbb, hogy 2025-re több tartalékvaluta lesz egyszerre: a dollár, az euró, és a jüan.

növekdés deltörekvő országok Brazília 2025 gazdaság