Világgazdaság

Itt a megállapodás - erősödik a forint

Az uniós megegyezés hatására megindult a korrekció a piacokon. A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe a Bux is az elmúlt napok óriási esése után ismét emelkedni kezdett. A forint kurzusa is fölfelé indult.

A Bux néhány perccel háromnegyed kettő után 68,28 ponttal, azaz 0,30 százalékkal emelkedett 22742,94 pontra emelkedett. Mint ismert Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel péntek berlini találkozójukon megegyeztek a Görögországnak nyújtandó válságcsomagról.

Nicolas Sarkozy szavai szerint "nincs elvesztegetni való idő" a görög segélycsomag elfogadásában. Arra utalt, hogy legkésőbb július végére létre kell jönnie a megállapodásnak. "Minél hamarabb találunk megoldást, annál jobb" - mondta Angela Merkel. "Mindent megteszünk az euró megőrzésére és megvédésére" - tette hozzá.

A francia elnök és a német kancellár egyetértett abban, hogy magánbefektetők bevonására a másodi görög segélycsomagba csakis önkéntes módon kerülhet sor és a "Bécsi Kezdeményezés" jó alapja lehet egy lehetséges megoldásnak.

A helyzet megoldásának reményében az euró is erősödni kezdett a főbb devizákkal szemben. Kora délelőtt még 1,4150 dollár környékén mozgó euró árfolyam a déli órákra 1,4250 fölé, svájci frankban pedig valamivel 1,2000 feletti jegyzésekről 1,2100 környékére emelkedett.

A forint árfolyama ezzel párhuzamosan euróban 269 környékéről 267,30-ra, dollárban 190 feletti jegyzésekről 187 közelébe, svájci frankban 224-es jegyzésekről 221 közelébe, jenben pedig 2,37 közeli jegyzésekről 2,33-ra erősödött.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés forintárfolyam Magyar EU-elnökség autóipar Apple Vlagyimir Putyin A második Orbán-kormány Merkel Nokia Adósságválság az EU-ban Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Görögország Facebook csomag ingatlanpiac Angela Merkel Gráf József tömegközlekedés