Világgazdaság

Újabb államfőt söpörhet el az „arab tavasz”

Szaúd-Arábia várhatóan nem engedi haza a kórházban sebesülésekkel kezelt jemeni elnököt.

Minden bizonnyal végéhez közeledik az 1978 óta hatalmon lévő jemeni elnök uralma, így az év elején indult „arab tavasz” felkelései Tunézia és Egyiptom után újabb arab ország vezetőjét buktathatják meg.

Elemzők szerint ugyanis a jemeni elnököt vendégül látó Szaúd-Arábia várhatóan nem egyezik majd bele, hogy Ali Abdallah Száleh visszatérjen országába. Az államfő szombaton érkezett orvosi kezelésre Szaúd-Arábiába, miután előző nap súlyosan megsebesült az elnöki palotát ért rakétatámadásban.

Rijádnak kapóra jött a mostani helyzet, hogy vendégül láthatja a jemeni államfőt, ugyanis a hetek óta Száleh távozásán dolgozó szaúdi vezetés most könynyebben gyakorolhat nyomást a vasárnap két műtéten is átesett, repeszsérüléseket szenvedett államfőre. A Perzsa (Arab)-öböl menti arab országokat tömörítő Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) keretében ugyanis Szaúd-Arábia és a többi térségbeli ország egy olyan, a legfőbb jemeni ellenzéki erőnek is megfelelő tervet dolgozott ki, amelynek alapján Száleh mentesülne a későbbi felelősségre vonás alól, amennyiben átadná hatalmát alelnökének, Abed Rabbo Manszúr Hádinak.

Az arab világ legszegényebb országának számító Jemenben az utóbbi két hétben súlyos öszszecsapások törtek ki a kormánycsapatok és a tüntetőket támogató Ahmar törzsi szövetség erői között, mután Száleh harmadszor is elutasította a GCC tervét. A tájékoztatásért felelős jemeni miniszterhelyettes mindeközben azt állítja, hogy az elnök a szaúdi kezelések után visszatér országába.

Éveken át Rijád számára Száleh elnök megbízható szövetségesnek számított, aki biztosítani tudta a békét és a stabilitást a törzsi ellentétekkel szabdalt Jemenben, amelynek 1800 kilométer hosszú közös határa van a világ első számú kőolajtermelőjének és -expor-tőrének számító Szaúd-Arábiával. A jemeni rezsim fő finanszírozójának számító Rijád azonban az utóbbi időben egyre nyugtalanabbul figyelte, hogy az államfő nem tud úrrá lenni a tunéziai és az egyiptomi felkelések által inspirált tömegtüntetések sorozatán.

A helyzet fonákságát jelzi, hogy Száleh elmozdításával Szaúd-Arábia egy új, demokratikusabb alapokon nyugvó jemeni rendszer kialakítását segítheti elő, miközben az „arab tavasszal megfertőzött” Bahreinben éppen ezeket a törekvéseket próbálja visszaszorítani.
Elemzők szerint Száleh távozásával politikai vákuum keletkezhet Jemenben, ez leginkább az al-Kaida malmára hajthatja a vizet. A terrorszervezetnek már jelenleg is jelentős a súlya az országban, miután a vidéki törzsi területeken számos bázist és kiképzőtábort hozott létre. A helyi al-Kaida vállalta a felelősséget a 2009 karácsonyára időzített, ám meghiúsult merényletért, amelynek célpontja egy amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járata volt.

Öböl Menti Együttműködési Tanács GCC Szaúd-Arábia Jemen