Világgazdaság

Szárnyal a forint - A lélektani határt is áttörte

A forint péntek reggel javított pozícióján a vezető devizákkal szemben.

A nemzetközi pénzpiacokon kedvező hangulatban kezdődött a kereskedés pénteken. A menedékdevizának tekintett svájci frank gyengülni kezdett, és a régiós devizák erősödtek.

A határidős európai vezető tőzsdeindexek emelkedést vetítenek előre nyitásra, és a forint 266-os szintről a lélektani 265-ös szint alá erősödött az euróval szemben péntek reggel. A régiós fizetőeszközök együtt erősödnek, a legjobb teljesítményt a forint és a lengyel zloty mutatja. Az amerikai dollárral szemben 183,5-ös szintről 182-ig menetelt a forint.

A svájci frankkal szemben még látványosabb a forint erősödése: 218 feletti kurzusról 216 alá ereszkedett a jegyzés.

Ehhez az is hozzájárult, hogy az euró el tudott rugaszkodni 1,22-es jegyzéséről a svájci frankkal szemben, és 1,228-ig kapaszkodott.

A negatív nemzetközi befektetői hangulat szerdán fordult meg arra a várakozásra, hogy a görög parlament elfogadja a megszorító csomagot, amellyel Görögország rövidebb távon elkerülheti az államcsődöt. A konszenzussal összhangban a parlament délután elfogadta a megszorításokat. Csütörtökön tovább javult a környezet: ekkor döntöttek a részletekről is a görögök. A svájci frankot szerda reggel még 225 forinton jegyezték.

„Ma reggel a kockázati étvágy újabb erősödése leginkább a forintnak kedvez a régióban, ami 265 körüli árfolyamot jelent” – írják az MKB Bank közgazdászai.

„A csütörtöki kötvényaukción az eredetileg meghirdetett 45 milliárd forintos mennyiség helyett csak 43 milliárdot kínált eladásra az ÁKK, de a csökkentett mennyiség ellenére nem gyengült a forint, és ez még mindig a görög megszorító csomag elfogadásának utóhatásának köszönhető” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében. Hozzáteszi, hogy a kettes számú pakett vasárnapi, illetve jövő hétfői megvitatása azonban még tartogathat meglepetéseket, így „továbbra is azzal számolunk, hogy a 265 körüli árfolyamok lesznek a jellemzők a következő bő egy hétre”.

Bő öt százalékot esett a hétfői 228-as csúcs óta a frank/forint árfolyama, ma reggelre 12 forinttal lejjebb, 216 alatt adják-veszik a frank/forintot. Még korai lenne trendfordulóról beszélni, de azért mindenesetre bíztató a helyzet, az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelés tovább javíthatna az árfolyamon frankhitelesek szempontjából – véli Karsai Péter.

forint Frank frankárfolyam deviza dollár euró árfolyam