Világgazdaság

A rettegés foka - Újabb ijesztő hírekre számíthatunk

Nem kecsegtet túl sok jóval az Ifo német gazdaságkutató intézet által jövő szerdán nyilvánosságra hozandó világgazdasági felmérés – legalábbis erre utalnak a tegnap közzétett részeredmények.

Ezek szerint két és fél év óta először ismét romlott a hangulat az euróövezetben ez év harmadik negyedére. Ráadásul az elkövetkező hat hónapra további jelentős gyengülésre lehet számítani – idézi a müncheni intézet által nyilvánosságra hozottakat a Bloomberg hírügynökség. A mutató a második negyedéves 118,9 pontról 110,6-re esett viszsza. Ezen belül a jelenlegi helyzetet tükröző index 159,4-ről 156,6-re, a várakozásokat mérő mutató pedig 95,1-ről 83,6-re mérséklődött.

Az egyes országok között ugyanakkor nagy a szórás. Mint Hans-Werner Sinn, az Ifo elnöke rámutatott: a jelenlegi gazdasági helyzetet kiválónak ítélték meg Németországban, jónak Ausztriában, Észt- és Finnországban, ugyanakkor változatlanul nagyon gyengének Görög-, Ír- és Spanyolországban, valamint Portugáliában.

A legkomolyabb romlás Ciprus esetében következett be a megkérdezett 274 gazdasági szakértő szerint. Ugyanakkor Francia-, Ír- és Spanyolország gazdasági helyzete javulhat a következő fél évben, miközben az euróövezet keleti tagállamaiban (Észtországban, Szlovákiában és Szlovéniában) stabilitásra lehet számítani.
A felmérésről kiadott előzetes információk szerint némileg csökkent azoknak a válaszadóknak a száma, akik arra számítanak, az Európai Központi Bank tovább emeli az irányadó kamatot az elkövetkező hat hónapban. 

Németország gazdaságkutató IFO euróövezet