Világgazdaság

Továbbra is ketyeg az adósságbomba

Az önkormányzatok helyzete egy-két év múlva válhat igazán kritikussá. 2012–13 körül csak akkor lenne megnyugtató az anyagi helyzet, ha addig nagyon szerencsésen alakulnának a hazai és a nemzetközi gazdaság eseményei is.

Rövid távon épphogy tartható, de gyors segítséget igényel az önkormányzati hitelek mennyisége. A távirati iroda részletes összeállítást készített a nagyobb magyar városok, valamint néhány megye hiteleiről, s az összkép borús. Az önkormányzatok többsége ugyan arról tájékoztatott, most ki tudják fizetni minden hitelüket a svájci frank magas árfolyama ellenére is, mégis, 2012–13 körül csak akkor lenne megnyugtató az anyagi helyzet, ha addig nagyon szerencsésen alakulnának a hazai és a nemzetközi gazdaság eseményei is.

Kevés ugyanis az olyan hely, ahol ne a következő két évben járna le a néhány éve felvett hitelek törlesztési moratóriuma. Így joggal nyilatkozhatják sokan azt, egyelőre nincsenek problémáik, de hamarosan változatlan gazdálkodás mellett is jöhetnek nagyobb nehézségek. Általános gyakorlat, hogy a bankokkal abban állapodtak meg a települések, a 2006–08 környékén kibocsátott önkormányzati kötvények vagy felvett hitelek után az első években csak a kamatokat kell törleszteni, a tőketartozást nem.

További probléma, hogy a legkedveltebb pénznem, amelyben eladósodtak, a svájci frank volt. 2008-ban például 140-160 forint körül mozgott az árfolyama, vagyis akár a felvett öszszeg másfélszeresét is törleszthetik most. Szerencsés kivétel ezalól a megkérdezettek közül Dunaújváros, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg, valamint – bár az MTI listáján nem szerepel – Budapest s a megyék közül Somogy. Ajkán, Szekszárdon vagy Békéscsabán például 2013-ban kell megkezdeni a tőketartozás törlesztését.

Kiemelkedő példa Hódmezővásárhelyé, ahol a polgármester 2002 óta Lázár János Fidesz-frakcióvezető. A csongrádi település 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben bocsátott ki kötvényt, ez 250-es frankárfolyamon több mint 17 milliárd forint tartozást jelent. A város adósságszolgálata most évi hétmilliárd forint, úgy, hogy ennek a hitelnek a tőketörlesztése még csak ezután, ez év végén kezdődik. A megyék közül Baranya kerülhet kritikus helyzetbe, ott a hitelállomány a megye teljes bevételének a 64 százalékát is eléri.

Ráadásul a működési kiadásokra többet fordítanak a hitelekből, mint a fejlesztésekre, pedig nem egy figyelmeztetés elhangzott: ez a leginkább pazarló költekezési forma. Nem sokkal jobb a helyzet a megyeszékhely önkormányzatánál sem – Pécs adósságállománya 34 milliárd forint, és ott is az idén kezdődik meg egy 2008-as frankalapú tőketörlesztése. Meglehetősen rossz a helyzet keleten is: húszmilliárdon felüli adóssága van Szegednek és Szolnoknak, Miskolcé pedig a harmincmilliárdot is meghaladja.

Átütemezés

A legtöbb helyen egyelőre nem gondolkoznak adósságátütemezésben, bár két önkormányzati szövetség is kérte a kormánytól ezt a lehetőséget, s a Magyar Bankszövetség is jelezte, nyitott a kérdésben. Különleges helynek számít Nagykanizsa, az ottani polgármester, a fideszes Cseresnyés Péter ugyanis azt nyilatkozta, a meglévő négy devizahitelük mellé még most is terveznek újabb kötvénykibocsátást, hárommilliárd forint értékben.

Opten Informatikai Kft. Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság devizahitel működési kiadás önkomrányzat Lakossági energia és üzemanyagárak Nielsen A szerkesztő ajánlja makroadatok Robert Zoellick forintárfolyam Adobe Oroszország autóipar Apple esztergomTömegközlekedés adósság A második Orbán-kormány energetika Christine Lagarde Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Google Inc. Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Pécs Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés biztosítás ingatlanpiac Nicolas Sarkozy kgfb tömegközlekedés Warren Buffett