Világgazdaság

Mától indul a végtörlesztés - Sokaknak megéri lépni

Mától igényelhetik a devizaalapú jelzáloghiteleik kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztését a bankok lakossági ügyfelei. Ehhez saját forrásaik mellett már most is több hitelintézet sokféle kölcsönét is igényelhetik. Ám az nem biztos, hogy meg is kapják a végtörlesztésre szánt hiteleket a bankoktól.

Az Országgyűlés a múlt hétfőn fogadta el azt a törvényt, amely szerint azok többsége, akik svájci frankban, euróban, vagy japán jenben ingatlan fedezetű jelzáloghitelt vettek fel, egy összegben, kedvezményes árfolyamon törleszthetik adósságukat. Svájci franknál 180 forintos, eurónál 250 forintos, japán jennél 2 forintos árfolyamon törleszthetik azok tartozásukat, akik ennél alacsonyabb árfolyamon vettek fel jelzáloghitelt. Az erről szóló törvényt hétfőn aláírta a köztársasági elnök, kedden hirdették ki és ma lépett hatályba.

A kormany.hu kormáényzati portál adatai szerint az érintett hiteleknek több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék pedig a 10 és 30 millió forint közötti, 30 millió forint feletti devizaalapú jelzálogkölcsöne mindössze 38-40 ezer háztartásnak van. A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket  mától december 30-ig adhatják be a bankjuknak, és azt a hitelintézeteknek az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük.

Az érintettek saját forrásaikból, ingatlanjuk eladásából, vagy hitelből finanszírozhatják a végtörlesztést. Akinek folyószámlán, bankbetétben, vagy befektetési alapban áll a pénze, az egyértelműen jól jár a lehetőséggel. Aki viszont életbiztosításból, lakás-takarékpénztári megtakarításból, vagy tartós befektetési számláról tervezi törleszteni tartozását, annak érdemes kiszámolnia a váltással járó előnyök és hátrányok egyenlegét.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

átváltás végtörlesztés svájci frank hitel