Világgazdaság

Oszkó: Én kezdeményeztem a Sukoró-pert, hogy lennék gyanúsított?

Az csak Magyarországon szokatlan, hogy olyan valaki hangoztatja a véleményét közérdekű dolgokról, akinek nincsenek hatalmi ambíciói - mondta a volt pénzügyminiszter az MTV reggeli műsorában.

Nem szándékozom a 2014-es választásokon semmiféle politikai szerepet vállalni – jelentette ki Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter az m1 Ma reggel című műsorában. Arra a kérdésre, hogy akkor sem vállal-e szerepet, ha erre Bajnai Gordon volt miniszterelnöke kéri, azt válaszolta: róla sem feltételez ilyen szerepet. Tudom, hogy a magyar politikai életben ez szokatlan, de vannak olyan emberek, akik puszta szakmai presztízsből és civil öntudatból végeznek bizonyos köztevékenységet – szögezte le.

Az csak Magyarországon szokatlan, hogy ezt olyan ember is megteszi, akinek nincsenek hatalmi ambíciói – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a Gyurcsány-kormány bukását követően azért vállalt politikai szerepet, mert a politikai támogatóik azt a képet mutatták, hogy az egyéves válságkezelés során készek lesznek minden kőkemény, népszerűtlen intézkedést megszavazni annak érdekében, hogy az ország pénzügyi stabilitását helyre lehessen állítani.

A sukorói üggyel kapcsolatban elmondta: tanúként idézték be egy olyan polgári perben, melyet ő kezdeményezett. Ennek lényege, hogy a vagyonkezelő a bírósággal állapíttassa meg a telekcsere értékarányosságát. Érthetetlen számára, hogyan lehetne ebben az ügyben ő gyanúsított, azt pedig a világ legtermészetesebb dolgának nevezte, hogy a bíró meg akarja hallgatni arról, miért kezdeményezte az eljárást. Hangsúlyozta: az egész minisztersége arról szólt, hogy a legszabályosabban, a legtisztább kézzel csináljon mindent, ilyen volt a Sukoró-ügy is.

Gyurcsány politikai makroadatok UniCredit bíróságBÉT - Napi események Sukoró Nouriel Roubini Matolcsy György Oszkó Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó Adósságválság az EU-ban makromutatók kormány Részvénypiacok fogyasztási cikkek PwC Atradius Credit Insurance Wall Street Amerikai piac - napi elemzés Gazprom