Világgazdaság

Budapesten tanácskoznak a világ tudósai

Merjenek kutatni, új dolgokat feltalálni, alapvető hibát követ el az, aki takarékosságra hivatkozva nem fektet be a jövőbe, a jelenlegi válság nyertesei között ott lesz a tudomány is. Ezt üzente Orbán Viktor a Tudomány Világfórumának (WSF) szónoki emelvényéről a kis- és nagyvállalatoknak, valamint a tudósok globális közösségének csütörtökön. Azt is mondta az immár ötödik alkalommal megrendezett, háromnapos budapesti tanácskozás nyitóülésén, hogy kormánya kiemelten kezeli a hazai kutatóhelyek és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) helyzetét. A miniszterelnök egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy soha nem volt akkora felelősségük a tudósoknak, mint ma: a válság új kérdések sorát veti fel, s ezekre a politikának, a gazdaságnak és a tudománynak közösen kell megtalálnia a válaszokat.

A jelenlegi globális válság súlypontja a nyugati világ, a nyertesei pedig a korábban elmaradott, szegényebb országok lesznek. Eddig ilyen léptékű átrendeződés háború nélkül nem ment végbe a világban, ma a legfőbb feladat „a béke megőrzése, a folyamatok ellenőrzés alatt tartása és a politikai vezetések stabilitásának megőrzése”. „Ennek a fórumnak rendkívüli feladata együtt keresni, ami még nincs: új formabontó megoldásokat találni a problémákra” – tette hozzá a miniszterelnök.

A Tudomány Világfórumát az MTA több partnerszervezettel – így az UNESCO-val és a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal – együttműködve szervezte. A tudomány változó világtérképe: kihívások és lehetőségek címmel zajló tanácskozáson a legalább száz országból érkezett kiváló kutatók – köztük több Nobel-díjas tudós – deklaráció elfogadására készülnek a válság miatt felértékelődött tudomány feladatairól.

Pálinkás József, az Akadémia elnöke a megnyitón azt mondta, hogy a következő tudóstalálkozót 2013-ban, Rio de Janeiróban tartják, India pedig a konferencián jelentette be szándékát, hogy 2017-ben vendégül látnák a Tudomány Világfórumát.

BÉT - Napi események makroadatok Lázár János A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban makromutatók Cséfalvay Zoltán Tarlós István Amerikai piac - napi elemzés Volkswagen Csoport Fitch