Világgazdaság

Vissza kell kapnia a Mabofinak az értéktelenné vált EMFESZ-t

A FÕvárosi ÍtélÕtábla tegnap jóváhagyta az elsÕfokú bíróság azon döntését, amely szerint az EMFESZ Kft.-t vissza kell kapnia eredeti tulajdonosának, a ciprusi Mabofi Holdings Ltd.-nek.

Az ítélet végrehajtandó, bár lehet ellene fellebbezni a LegfelsÕbb Bíróságon. Az EMFESZ 2009 áprilisában egy olyan tranzakcióval került a svájci RosGas AG ellenÕrzése alá, amelynél az ügyletet lebonyolító Góczi István – a kft. ügyvezetÕje – a Mabofi tényleges jóváhagyásával nem rendelkezett. A Mabofi ekkor pert indított az EMFESZ visszaszerzésére, feljelentése nyomán pedig nyomozás indult az igazgató ellen.

Bár a bíróság Góczi fellépését jogszerÛtlennek minÕsítette, azt állapította meg, hogy bÛncselekmény nem történt, mert az EMFESZ-nek nem volt akkora értéke, hogy eltulajdonítása bÛncselekménynek minÕsült volna. Utóbb elutasította a Mabofi azon keresetét is, amelyben kérte az EMFESZ értékének újbóli megállapítását. Ma már kétségtelenül értéktelen a cég: inaktív, tele van behajthatatlan kinnlevÕséggel, pénzzé tehetÕ érdekeltségei pedig új tulajdonoshoz vándoroltak.

emfesz Góczi Mabofi