Világgazdaság

Elemző: Az IMF nélkül a balkáni államok ligájába igazolnánk át

Tegnap megtörtént a piac által valószínűsített kamatemelés, 50 bázisponttal, 7,00 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. A döntést követően pár perccel máris érkezett a kritika a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, miszerint a kamat emelése korlátozza hazánk növekedési potenciálját, káros a gazdaság egészére – írja elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

A jegybanki sajtótájékoztatón Simor Úr nem mulasztotta el a készülő jegybanktörvénnyel kapcsolatos aggodalmakat megemlíteni és a jegybank függetlenségét hangsúlyozván reflektált a minisztériumi kritikákra. A szembenállás újra élesedik. Közben konfirmálta az EU-IMF páros, hogy nem jönnek vissza, amíg nem születik a jegybanktörvény és a pénzügyi stabilitási törvény kapcsán olyan változás, amely számukra is elfogadható – emlékeztetett Kerékgyártó.

Martonyi külügyminiszter ma reggel jelezte: a jegybanktörvényt nem vonják vissza, de készek módosítani. Úgy tűnik, a nyilatkozatháború közepén vagyunk, a végső szó nem hangzott el egyik oldalról sem – vélekedett.

„Nagyon fontos ez a két törvény az IMF megállapodás szempontjából, a megállapodás pedig az ország stabilitásának jelentős javulását eredményezné. A válság egy esetleges újabb hullámát legyengülve, védőháló nélkül várni menthetetlenül nagy visszaesést jelentene. Az ország nagymértékben leszakadna a visegrádi csoporttól, és a balkáni államok ligájába igazolna át” – mutatott rá a Commerzbank elemzője.

Hozzátette: Az IMF megállapodás még akkor is elemi érdekünk, ha nem következik újabb mélypont a válság történetében. Sokkal könnyebb lesz finanszírozni az államadósságot, tőkét bevonni, munkahelyeket teremteni, a növekedési terveket megvalósítani. Egy neves magyar rallyversenyzőt idézve: ”nem az lesz a gyorsabb, aki gyorsan tud bemenni egy kanyarba, hanem aki a leggyorsabban tud kijönni belőle.”

A forintárfolyam szempontjából is kedvezőbb lenne egy kevésbé viharos tárgyalási időszak. A kissé kiszámíthatatlan napi események folyamatos kockázatot jelentenek a devizánknak, ezzel jelentősen korlátozzák az erősödési potenciált. A 300 forintos bűvös határt nem tudtuk elhagyni. A nemzetközi hangulat pedig most kedvező lenne - egy békésebb, konszenzuskeresőbb magatartás el tudná vinni 290 felé a kurzust – véli a közgazdász.

Az euró/dollár több mint 100 pontot emelkedett tegnap, amit fundamentálisan mindössze a pozitív IFO index támasztott alá. A javulás mértéke (107,2 tény vs 106,6 előző és 106,1 várakozás), azonban nem okozna ekkora elmozdulást. Valószínűbbnek tűnik, hogy az elmúlt hetekben felhalmozott spekulatív, dollárerősödésre játszó pozíciókat zárják a kereskedők Karácsony előtt. Kombinálva ezt a kissé illikvid piaccal bizony szép árfolyamkorrekciót tud eredményezni. A trend véleményünk szerint nem fordult meg, legfeljebb a merészebbek újabb beszálló szintekhez jutnak 1,31 – 1,32 körül, aztán a következő fontosabb negatív európai hírre újra elindul a tőke a jelenleg egyeduralkodó mentsvárdeviza, az amerikai dollár felé.

Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) forint elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Frank OTP turizmus makroadatok Cégjog IMF Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Külföldi lapvélemények dollár Felmérések autóipar Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin megállapodásElemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Josef Ackermann energetika autó A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Karácsonyi vásárlás fogyasztási cikkek Raiffeisen Bank Zrt. A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet utazás euró Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Állami Számvevőszék ingatlanpiac Gazprom árfolyam MÁV infokommunikáció