Világgazdaság

Gazdasági szabadságharc alulnézetből

Miközben az újságok címoldalait hetek óta elfoglalják Magyarország gazdasági „szabadságharcának” aktuális hírei, viszonylag kevés figyelem irányul arra, hogy hova vezethet mindez a hétköznapokban.

Sok szó esik persze a devizahitelek törlesztőrészleteiről vagy az üzemanyagárakról, de arról jóval kevesebb, hogy miként tekintenek az elmúlt hónapok történéseire a vállalkozások. Márpedig a gazdaság és a munkahelyek jövője tőlük függ.

Lapunk mai számában a Michelin abroncsgyár ügyvezetője szokatlanul nyers és őszinte. Szerinte a mostani kormányzati mentalitás, az új adók és törvények, a kiszámíthatatlanság és a konzultáció hiánya miatt lehetetlen hosszú távra tervezni, ezért levették a napirendről a nyíregyházi üzem kapacitásának bővítését. Ráadásul az ő ágazatát még nem is sújtották olyan különadók, amelyek – a bankszektortól az élelmiszeriparig – fejlesztéseik elhalasztására késztették a vállalkozásokat. Riasztó szám, hogy a beruházások volumene a tavalyi első kilenc hónapban 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és ez idő alatt közel egymilliárd euróval apadt a Magyarországon befektetett külföldi működő tőke.

Egy nyilatkozatból persze nem lehet általánosítani. A beruházási adatokon belül például a feldolgozóipar továbbra is kiemelkedően teljesített, köszönhetően főként az állam által alaposan megtámogatott nagy járműipari fejlesztéseknek. A Mercedes vagy az Audi vezetőitől nem is lehetett panaszt hallani. De kevés kivételtől eltekintve a rosszabb helyzetű társaságok első emberei is igyekeznek diplomatikus hangot megütni, és fenntartani a jó viszonyt a kormánnyal. Az üzleti tervek elkészítésekor azonban már nincs helye az udvariasságnak.

Az ilyen kritikákat nem lehet félvállról venni. Nem lehet lesöpörni azzal, hogy csupán megint egy multi védi az érdekeit. Hiszen a kisebb hazai vállalkozások is hasonló kihívásokkal néznek szembe. Ha pedig a multi odébb áll, nekik is szűkül a piacuk. Akkor pedig itt leszünk szabadon és munka nélkül.

Michelin szabadságharc gazdaság