Világgazdaság

The New York Times: Orbán saját titkosrendőrsége a TEK

Terrorelhárítási Központról (TEK) írt cikket Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem tanára. Az írás a The New York Times internetes oldalán, Paul Krugman blogjában jelent meg csütörtökön, Az új magyar titkosrendőrség címmel.

A szerző szerint kevesen veszik komolyan a TEK-et, de ez nagy hiba, mert a központ a jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök saját titkosrendőrségévé válik. 

Nem egész két év alatt valósággal orwelli hatalomhoz jutott, egyebek közt gyakorlatilag korlátlan lehetősége van titkos megfigyelésre és titkos adatok gyűjtésére - fogalmaz Kim Lane Scheppele. 

A központ most olyan titkosrendőrség, amilyet minden tekintélyelvű uralkodó szeretne - írja Scheppele. Hozzátette: a szervezet hatalma lassan, de biztosan növekedett a rendőrségi törvénynek a parlament általi sorozatos módosításaival, és mára igen nagyra nőtt.

BÉT - Napi események titkostendőrségA második Orbán-kormány Vodafone Audi Hungaria Motor Kft. TEK OTP forintárfolyam Apple Elemzői vélemények A második Orbán-kormány Simor András Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok NYT Google Inc. andor lászló Wizz Air Deviza- és árupiac Gazdák és termelők PSA Peugeot Citroen tömegközlekedés