Világgazdaság

Új remény a Saab rajongóinak

Egy elektromos autógyártásra létrehozott konzorcium vásárolta meg a csődbe ment Saab autómárkát.

A vásárló, a Virgin szigeteken bejegyzett National Electric Vehicle Sweden AB 51 százalékig a hongkongi National Modern Energy Holdings Ltd. tulajdonában van, a többit pedig a japán befektető cég, a Sun Investment LLC adta a vegyesvállalatba.

A Saab decemberben jelentett csődöt, miután tulajdonosának, a holland luxusautógyártó Spykernek beletört a bicskája a cég talpra állításába. Nem is csoda, hiszen két éve, amikor átvette a General Motorstól az akkor 3400 fős svéd márkát, azon spekulált az üzleti sajtó, miképpen tudná finanszírozni a vásárlást és az adósságrendezést olyan cég, amely 2004. májusi bemutatkozása óta egyszer sem volt nyereséges.

De a Saab is 2001 óta folyamatosan veszteséges. Az áprilisban kiadott mérleg szerint a 13 millárd koronás (1,9 milliárd dollár) adóssággal szemben a Saab eszközállománya mindössze 3,6 milliárd koronát (532 millió dollár) ér. A GM 1989-ben vette meg a Saab 50 százalékát és szerezte meg a cég iréányítását, de a szaksajtó szerint akkor kapta a svéd márka a halálos döfést, amikor 2000-ben teljesen amerikai tulajdonba került. Azóta vége lett a saját fejlesztéseknek, a vevők pedig nem akartak "Saab ruhába" öltöztetett Opelt venni.

Az eladások a 2006-ban elért 133 ezres csúcsról három év alatt 27 ezerre estek. A Spyker még ezen is rontott: 2010-ben 4000 alá csökkent az értékesítés, tavaly pedig már egész Európában nem lehetett kapni a huszadik század második felében a műszaki fejlesztéseiért és egyediségéért csodált márka modelljeiből.

BÉT - Napi események Saab Költségvetés 2012-2013 elektromos autó Adósságválság az EU-ban Tarlós István