Világgazdaság

Lejtmenetben a csomagolóipar

Mintegy 5 százalékos visszaesést mértek az idei első fél évben a magyarországi csomagolóipari vállalatok. Az általános gazdasági problémák mellett a fő gondot a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás idei kedvezőtlen irányú változása jelenti, amely hátrányba hozta a hazai gyártókat az importőrökkel szemben.

Közel 5 százalékkal csökkent az idei első fél évben a Magyarországon felhasznált csomagolóipari termékek mennyisége. Ráadásul a visszaesés ellenére az importált csomagolóanyagok volumene mintegy 5 százalékkal nőtt, ezzel az termékek részaránya a hazai felhasználáson belül az egy évvel korábbi 43-ról 46 százalékra emelkedett.

A tavalyi évet 471 milliárd forintos forgalommal zárt, mintegy 25 ezer főt foglalkoztató iparág gyengélkedése részben az általános gazdasági helyzetre vezethető vissza. Emellett az ágazatot külön sújtják a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás 2012 elején életbe lépett változásai. A termékdíjtételek – átlagosan 250 százalékos – emelése önmagában jelentős árdrágító hatást gyakorolt.

Az árfolyam változékonysága miatt viszont inkább a belföldi termelők szolid térnyerését tapasztalták az importtal szemben az idei évben.


További részletek a szerdai Világgazdaságban

csomagolóanyag csomagolás környezetvédelmi termékdíj