Világgazdaság

Ma 10-kor jön az újabb Matolcsy-bejelentés

Lépéskényszerbe került az Orbán-kormány, várhatóan újabb megszorításokat lesz kénytelen bejelenteni, mert Brüsszel szerint felülbecsülte nemrég bejelentett csomagjának hatását. A kabinetnek most napokon belül el kell döntenie, honnan szed be 150-200 milliárd forint pluszpénzt jövőre, vagy pontosan min takarít meg ekkora összeget, ha nem akar uniós pénzektől elesni - értesült az [origo] kormányzati forrásokból.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter alig másfél hete ismertette a kormánynak azt az intézkedéscsomagját, amellyel a kabinet a jövő évi költségvetésben tátongó 5-600 milliárd forintos lyukat próbálja eltüntetni. Egy 150 milliárd forintos megszorítást a hiánycél növelésével úszott meg a kabinet, emellett csaknem 400 milliárd forintos csomagot vázolt fel Matolcsy - számol be az [origo].

Már a bejelentés napján látszott azonban, hogy csak a kormány állítja a csomagról, hogy az 400 milliárddal farag a jövő évi hiányon, mivel több tételt alaposan felülbecsült a kormány - ilyen például a pedagógusi életpályamodell elhalasztásával remélt megtakarítás vagy a pénztárgépeknek az adóhatósággal való összekötéséből várt közel 100 milliárdos extrabevétel.

A lap értesülése szerint szerda korán reggelre rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor az EU-tól érkezett jelzés hatására.

A Miniszterelnök sajtóirodájának tájékoztatása szerint ma reggel 10 órától Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. A sajtótájékoztatón a túlzottdeficit-eljárás okán tett lépésekről lesz szó - számol be a portfolio.hu.

Airbus Vállalati jelentések Orbán Viktor Nouriel Roubini Apple megszorítás A második Orbán-kormány bizottság Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok GfK A munka világa Brüsszel IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet PSA Peugeot Citroen csomag ingatlanpiac EADS kormányülésRészvénypiacok Magyar Bankszövetség Hankook