Világgazdaság

Csillagászati összeget költ Amerika a munkanélküliekre

Egy vagyont költött az elmúlt öt évben Amerika a munkanélküli segélyekre. A javarészt a válság okozta szociális krízis enyhítése eddig 520 milliárd dollárba kerül a tagállamoknak és a szövetségnek együttvéve. A magas államadósságtól szenvedő USA törvényhozói közt heves viták várhatóak a rendszer további kiterjesztéséről.

Az Egyesült Államok összességében nem kevesebb, mint 520 milliárd dollárt költött az elmúlt öt évben munkanélküli segélyekre – idézi a CNN amerikai hírtelevízió portálja a Kongresszus Költségvetési Hivatalának legfrissebb, a témában kiadott jelentését.

A csillagászati szám az egyes tagállamok juttatásait és a szövetségi munkanélküli segélyeket együttesen tartalmazzák. A jelentés jól rávilágít a világgazdaság, és egyben Amerika válságára, hiszen az elmúlt öt éves időszak nagyobb része a 2008-ban kezdődött hitel- majd államadósság válság időszakát jelenti.

A cnn.com rámutat: a méregdrága szociális védőháló minden bizonnyal heves viták tárgya lesz a Kongresszusban, hiszen a munkanélküli ellátás kiterjesztése csak jövőre további 30 milliárd dollárt emésztene fel.

Az Egyesült Államokban egy munkanélküli a lakhelye szerinti tagállamtól legfeljebb 26 hétig kaphat munkanélküli ellátást. Ha ezen idő alatt sem talál munkát, az időszak leteltével a szövetségi programba lép át, amely legfeljebb további 47 hétig tart. Létezik ugyan egy teljesen különálló, 20 hétig tartó szövetségi munkanélküliségi segélyprogram, ez azonban a kezdeti fázisban van, és egyelőre csak a New Yorkban élők számára érhető el.

A portál emlékeztet: ha a Kongresszus nem szavazza meg a méregdrága program kiterjesztését az év végén, 2 millió amerikai veszítheti el a munkanélküliségi ellátást.

 

munkanélküliség kongresszus szociális ellátás USA válság