Világgazdaság

A forint kezd leszakadni a régiótól

A forint árfolyama kezd elszakadni a régiós devizák mozgásától elemzők szerint. Az eurót 284 forint körül is jegyezték, ami közel egy hónapja a leggyengébb érték.

„Bár az év utolsó aukciója nagyon jól sikerült, a meghirdetett 43 helyett 52 milliárd forintnyi adósságot sikerült csökkenő hozamok mellet eladni, de a tegnap reggeli gyengülését így sem sikerült ledolgoznia a forintnak” – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

„Ma reggel már 284,20-ig gyengült az árfolyam, még a nem túl rózsás ipari termelési adat publikálása előtt” – emelte ki az elemző. A Központi Statisztikai Hivatal szerint az ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent októberben az egy évvel korábbihoz és 3,8 százalékkal az előző hónaphoz képest. A munkanaphatástól megtisztított éves index szintén 3,8 százalékos visszaesést mutat.

„Tegnap reggel óta 0,8 százalékot gyengült a forint, és úgy tűnik, kezdünk leszakadni a régióról, a zloty csak 0,3 százalékot gyengült, a román lej több mint 1 százalékot erősödött a választási eredmény hatására” – írta Bámli. „A forintot nem segíti a gyenge dollár sem, bár lehet, hogy csak a még a 280-as szint alatt nyitott pozíciók zárása miatt gyengültünk” – tette hozzá.

A Commerzbank elemzője úgy látja, mivel a tegnapi kötvényaukció jól sikerült, nem valószínű, hogy a befektetők „kiszerettek” volna a magyar eszközökből, de a jövő héten nagy valószínűséggel tovább csökkenő alapkamat, és a külpiaci bizonytalanság nem sok támaszt ad az árfolyamnak.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője kiemelte: továbbra is inkább a forint gyengélkedése látható annak ellenére, hogy az állampapírpiacon továbbra is viszonylag jó a hangulat. Ez az MNB várhatóan folytatódó kamatcsökkentésével függhet össze – tette hozzá.

„A legutolsó idei kamat meghatározó ülés jövő kedden lesz, ami egyre inkább a befektetők figyelmének középpontjába kerülhet, ahogyan az időpont közeledik. Most már az jelentene meglepetést, ha a testület nem vágná tovább a kamatot. A forint kamatelőnye így tovább csökkenhet” – magyarázta Árokszállási.

Bámli szerint továbbra is az október közepe óta jellemző, 280-285-ös sávban folyhat a kereskedés az elkövetkező napokban.

Mi történt a világban?

A Commerzbank elemzője szerint bár a dollár árfolyamára sötét árnyékként vetül a 18 nap múlva életbe lépő automatikus kiigazítási csomag, egyelőre nem úgy tűnik, hogy a demokraták és a republikánusok a gyors megegyezést tűzték volna zászlajukra.

„Újra a költségvetési szakadék miatti aggodalom került a figyelem középpontjába, miután mindkét oldal elégedetlenségét fejezte ki a másik oldal által tett engedményekkel kapcsolatban. Az európai és az amerikai tőzsdéken ezért a profitok realizálása mellett döntöttek a befektetők” – vélte Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

A HSBC által számolt kínai BMI a várakozásokat meghaladóan 14 havi csúcsra, 50,9 pontra nőtt decemberben az előző havi 50,5 pontról. A felmérés megerősíti, hogy a kínai gazdaság tovább gyorsulhat a következő hónapokban. Az adatra kilőttek a kínai tőzsdék. Ezzel szemben a japán Tankan üzleti felmérés a várakozásoktól elmaradva -12 pontra zuhant, ami megerősíti, hogy a japán jegybank a jövő heti ülésén további monetáris lazítást jelenthet be, különösen a hétvégi előrehozott választásokat követően, ahol az esélyes miniszterelnök jelölt korlátlan eszközvásárlásra és pénznyomtatásra szeretné rávenni a japán jegybankot.

forint makroadatok forintárfolyam Orbán Viktor Apple Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó makromutatók Részvénypiacok fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem IKEA Lakberendezési Kft. Szakszervezet - Érdekképviselet Befektetési lehetőségek Facebook ipar ingatlanpiac kgfb