Világgazdaság

2013: válság volt, van, lesz?

Csökkenő üzleti bizalomról számolnak be a világ pénzügyi szakemberei, mégis reménykedve tekintenek a 2013-as évre - mutat rá közös tanulmányában az ACCA és az IMA. Az immáron tizenhatodik alkalommal megjelenő Világgazdasági Helyzetfelmérés ezúttal 1994 nemzetközi – köztük hazai – szakember véleményét veszi figyelembe.

A nemzetközi üzleti bizalom mérsékelt csökkenése volt tapasztalható 2012 negyedik negyedévében, derül ki az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) és az IMA (Institute of Management Accountants) közös kutatásából. A válaszadók 43 százaléka számolt be csökkenő üzleti bizalomról (az előző negyedév 41 százalékával összehasonlítva) és csak 19 százalékuk jelentett növekedést a bizalmi indexekben.

Eközben a válaszadók 30 százaléka szerint javult az általános üzleti helyzet (egy százalékos fejlődést produkálva az előző negyedév 29 százalékához képest), 65 százalékuk szerint azonban (az előző negyedév 67 százalékával összevetve) a globális gazdasági kilátások stagnálni vagy egyenes romlani fognak a ránk váró időszakban.

A negyedévente megjelenő „Világgazdasági Helyzetfelmérés” felhívja a figyelmet, hogy a változások az előző negyedévhez képest nem voltak ugyan kiugróak, de világossá teszi azt is, hogy a 2013-as év komoly fordulópont lehet a gazdaság alakulását illetően. Különösen figyelemreméltó az üzleti bizalmi index és a gazdaság megítélése közötti korrelációs viszony, melyek között a fordított arányosság meglehetősen szokatlan kapcsolat.

„Utoljára 2010 első felében volt hasonló tendencia tapasztalható, amikor a válság kirobbanása óta a lassan, de biztosan fejlődő gazdaság először vesztett a lendületből.  A kutatásban résztvevő szakemberek pontosan értették mi zajlik a saját vállalataikon belül, de nem voltak azzal tisztában, hogy hasonló forgatókönyv játszódik le a gazdaság további szereplőinél is” ¬– mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. 

Szenved a régiónk

Regionális szinten a közép- és kelet európai szakemberek továbbra is a legpesszimistább válaszadók közé sorolhatóak, ráadásul a mutatószámok alakulásában továbbra is negatív tendencia figyelhető meg. Míg az előző negyedév során a kutatásban résztvevők alig 16 százaléka látott némi esélyt a gazdaság javulására, addig 2012 negyedik negyedévében ez az arány már csak 14 százalékot mutat.

30 százalékuk szerint a gazdaság már elérte a mélypontot és nem számít változásra, de csaknem a régió szakembereinek fele (47,1 százalék) további recessziót jósol. Hasonló változás figyelhető meg az üzleti bizalmi index alakulásában is: az előző negyedév csaknem 10 százalékához képest, ezúttal már csak 7,1 százalékuk számolt be az üzleti bizalom javulásáról, 44,7 százalékuk továbbra is csökkenést prognosztizál.

Javulás Nyugat-Európában

Nyugat-Európában minimális, de folyamatos javulás volt megfigyelhető a bizalmi indexek alakulásában, ami elsősorban az európai szuverén adósságválság stabilizálásának volt köszönhető. Intő jel lehet ugyanakkor, hogy a legnagyobb csökkenést ezúttal Svájc könyvelhette el, ahol a historikus adatokat vizsgálva kiderül, hogy korábban nem volt szignifikáns eltérés megfigyelhető az átlaghoz képest.

Ciprus továbbra is az legkilátástalanabb tagja, itt a válaszadók csaknem kétharmada (65,4 százalék) számolt be az üzleti bizalom csökkenéséről és mindössze a válaszadók 1,9 százaléka lát esélyt a gazdaság fellendülésére.

Nincs riadalom

A világgazdaság két legnagyobb szereplője ezúttal kevesebb okot szolgáltatott a riadalomra. 2012 utolsó negyedévére a kínai gazdaság lelassulása stabilizálódott, így az export-kitettségük révén sérülékenyebb környező országok – szemben az előző negyedévvel- növekvő tendenciáról számoltak be, mind a gazdaság általános megítélése, mind az üzleti bizalom terén.

Az Egyesült Államokban az elnökválasztást követően minden figyelem a „költségvetési szakadék” (fiscal cliff) megoldására irányult, melynek következtében az amerikai válaszadók valamennyivel bizakodóbbnak bizonyultak az előző negyedévhez képest: több mint egyharmaduk (37,8 százalék) százalék véli úgy, hogy a 2013-as év meghozza a régóta várt fellendülést.

Öröm az ürömben

2012 utolsó negyedévében a legnagyobb frusztrációt a világszinten is egyre kézzelfoghatóbb cash-flow problémák, a késői kifizetések és a fizetésképtelenség jelentették. Ez a trend a 2013-as évre is átgyűrűzhet, és a válság további elhúzódásához vezethet - állítják az ACCA és az IMA szakértői.  Reményre adhat ugyanakkor okot, hogy a válaszadók a stabilizálódásáról, a növekvő foglalkoztatottságról és az csökkenéséről számolnak be, ami végső soron a parkolópályára tett tőkekihelyezéseket is újra felpörgetheti.

„Van néhány olyan jel, melyek bizakodásra adhatnak okot. A növekvő foglalkoztatottság, a kínai gazdaság magára találása, az európai szuverén adósságválság terén tett határozott lépések vagy például az USA erőfeszítései a költségvetési szakadék megoldására mind olyan fejlemények, melyek végső soron pozitívan befolyásolhatják a 2013-as évet” - összegezte Katka Benesova.  „Nem szabad tagadni azonban a tényt, hogy az alapvető üzleti mutatószámok folyamatosan romlanak és az üzleti döntéshozóknak egyre komolyabb kihívásokkal kell megküzdeniük” – tette hozzá.

 

világgazdaságA második Orbán-kormány peter attard montalto gazdaság