Világgazdaság

Tovább estek a betéti kamatok – Melyik bankba érdemes tenni a pénzt?

Januárban sem állt meg a betéti kamatok általános csökkenése köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank múlt héten is folytatott kamatvágási sorozatának, az egyes kamatajánlatok közötti különbségek egyre nagyobbak – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. A jelenleg elérhető legmagasabb kamat éves szinten 7,5 százalék, a tíz legjobb ajánlat mindegyike feltételhez kötött, vagy csak Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) érhető el. Bár a bankbetéteken elérhető reálkamatok továbbra is jónak számítanak nemzetközi viszonylatban, a kamatszint várható további csökkenése miatt érdemes sietnie annak, aki betétben fialtatná a pénzét.

Ismét kamatcsökkenést hozott a bankbetéteknél az, hogy az MNB múlt héten is folytatta a vágását, az egyes kamatajánlatok közötti különbségek pedig egyre nagyobbá válnak – derül ki a Bankmonitor.hu 13 országos lefedettséggel rendelkező bankra kiterjedő betéti körképéből.  „A betétek döntő részénél a jegybanki kamatváltozás 0,25 százalékpontos mértékével egyezően csökkent a kamat, a kivételt az néhány, a kínálati skála élén álló bankbetét képviseli, ahol az ügyfélvonzó-képesség megőrzése érdekében a bankok nem változtattak az ajánlott kamaton. A legjobb ajánlatok ennek megfelelően egyre jobban kilógnak a többi bankbetét közül” – magyarázza Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.  Hozzáteszi: egy éves futamidőre a 10 legjobb ajánlott bankbetéti kamat kivétel nélkül vagy feltételhez kötött, vagy csak Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) köthető le.

Az elemző szerint megfigyelhető volt, hogy a bankok három csoportba rendeződtek attól függően, hogyan reagáltak a sorozatos jegybanki kamatvágásokra. „Az első csoporthoz azok tartoznak, akiknek kiemelt fontosságú a forrásbevonás, ők hosszú távon is igyekeznek kiemelkedő kamatokat kínálni. A második csoport számára az ügyfélszerzés az elsődleges, ők jellemzően rövidebb lekötési időkre adnak magas kamatot, hogy minél több új betétest vonzzanak magukhoz. A harmadik csoporthoz tartozóknak szintén az ügyfélszerzés a fő cél, de magas kamatok helyett ők a költségek alacsonyan tartásával csábítják az ügyfeleket. Náluk akár extrém alacsony lekötési kamatok is előfordulnak” – magyarázza Bonda Balázs. Hozzáteszi: a banki termékek palettáján mindezek miatt egyre nehezebb eligazodni, pedig zsebre menő kérdés a megfelelő pénzintézet, illetve a legoptimálisabb lekötött betét választása.

Ami a konkrét kamatajánlatokat érinti, a Bankmonitor.hu legfrissebb összesítése szerint az egyéves futamidejű forint lekötések között a Volksbank 1 Éves Tartós lekötött betéte jár az élen 7,5 százalékos kamatával, míg a képzeletbeli dobogó második helyezettje az Erste Bank Tartós Forint Aktív betétje, magát 7,1 százalékos kamattal képviselve.

Némileg árnyalja a képet, hogy ezek csak Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) érhetőek el, ráadásul az Erste Bank esetében még aktív bankkapcsolatot is szükséges teljesíteni a magas kamat érdekében. Folyószámláról indítható betétek esetén a legkedvezőbb lehetőség az Erste által kínált Forint Aktív Betét, ami szintén 7,1 százalékot fizet aktív folyószámla használat esetén. Ezek a kamatok reálértéken számolva is magasnak mondhatóak a maguk 4,07 százalékos illetve 3,68 százalékos értékével. A feltétel nélküli betétek is képviseltetik magukat a rangsorban, igaz, eléggé hátul. Közülük a legmagasabb kamatot az Erste Forint Futam Betét – 12 hónap nyújtja 6,34 százalékkal (ez 2,94 százalékos reálhozamot feltételez), ezzel a húszas listán a tizenegyedik helyre szorult. A második legjobb feltétel nélküli lekötés a Volksbank VB HUF akciós betétje 5,58 százalékos kamattal és 2,21 százalékos reálkamattal.

Ezek a reálkamatok a mai napig is megállják a helyüket nemzetközi szinten, ami főképpen a csökkenő inflációs várakozásoknak köszönhető. „A megtakarítási lehetőséggel rendelkezőknek azonban érdemes mielőbb lépniük, bankbetétet választaniuk, hiszen a jegybank kamatcsökkentési sorozata vélhetően tovább fog folytatódni, így a jövőben várható bankbetéti kamatajánlatok is alacsonyabbak lehetnek” – tanácsolja Bonda Balázs. A kamatvágási folyamat tavaly augusztus végén vette kezdetét, azzal együtt összesen hat lépcsőben, 0,25 százalékpontos csökkentésekkel 5,5 százalékig mérsékelte az alapkamatot a jegybank. „A csökkenő kamatok hatására az ügyfelek egyre inkább keresik az alternatív befektetési formákat, így például a befektetési alapok iránti érdeklődés érezhető erősödéséről számolhatunk be” – mondja a Bankmonitor.hu elemzője.

Mit kínálnak a befektetési alapok?

A tapasztalatok szerint a bankbetéti kamatok csökkenése egyre több ügyfelet terelhetnek a alapok felé. Ez történt például 2009 negyedik negyedéve és 2010 harmadik negyedéve közötti időszakban, amikor a bankbetétekben található megtakarítás 449,9 milliárd forinttal csökkent, míg a befektetési jegyek állománya 420,4 milliárd forinttal növekedett. A Bankmonitor.hu megvizsgálta, mire számíthat az, aki ilyen befektetési formát választ. „Az elemzés során megnéztük a legnépszerűbb alap kategóriák esetében, hogy mekkora volt az egy éves visszatekintő hozam és az ahhoz kapcsolódó kockázat. A kockázat mérésére a szórást alkalmaztuk, ami megmutatja, a befektetés egy év alatti hozamingadozását” – magyarázza Bonda Balázs.

A vizsgálat tanulsága szerint a bankbetétekhez leginkább hasonlító Pénzpiaci alap a hozamában is közel állt a bankbetétekhez, hiszen átlagosan 6,31 százalékot hozott egy év alatt. Meglepően jól teljesítettek a kötvényalapok: átlagosan 15,82 százalékos hozamot produkált egy év alatt az átlagos kötvényalap. Érdemes azonban megemlíteni, hogy itt negatív értékekkel is szembesülhet a befektető. A klasszikus részvényalapok átlagosan 9,2 százalékos hozamot értek el jelentős ingadozás mellett, a vegyes alapok (amik a a és pénzpiaci alapok egyfajta kombinációjának tekinthetők) is összességében pozitív hozamot könyveltek el. Ezen belül a vegyes, óvatos alapok 9,58 százalékot, a vegyes, kiegyensúlyozott alapok 10,4 százalékot amíg a vegyes dinamikus alapok 6,4 százalékot értek el átlagosan az elmúlt egy évben. Az egyre keresettebb úgynevezett abszolút hozamú alapok 4,76 százalékot teljesítettek átlagosan. „Jó tudni azonban, hogy ennek a kategóriának a szórása a részvényalap után a második legnagyobb. Ez azt jelenti, hogy általában jelentős kockázatot hordoznak magukban ezek az alapok” – mondja a Bankmonitor.hu elemzője. Aki viszont nem szeretne tőkeveszteséget elszenvedni, az minden bizonnyal a tőkevédett alapok közül válogat. Itt az elmúlt egy év teljesítménye 10,27 százalék volt, a kötvényalapokra jellemző kockázati szint alatti szórással.

 

csökkenés jegybanki kamat Betéti kamatok bankok TBSZ