Világgazdaság

Gigantikus sportberuházás a Puskás Stadion környékén

A 65 ezer férőhelyes új nemzeti futballaréna a „stadion a stadionban" koncepció alapján épül meg, azaz a Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény. A régi és a 70-90 milliárd forintért felhúzott új stadion fala közötti gyűrűt beépítik, ide edzőközpontokat, illetve üzleteket, kiszolgáló egységeket helyeznek el. További 30-40 milliárdért létrehozzák az olimpiai központot.

A kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, ugyanis „stadion a stadionban" koncepcióval, a Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény – közölte a beruházásért felelős kormánybiztos. Vígh László a helyszínen elmondta, hogy a 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén kerülhet átadásra. A kormány a 3000-4000 euró közötti székárral számolt, így a létesítmény 60-80 milliárd forintba kerülhet. A kiszolgáló egységek, például parkoló létesítése miatt azonban a beruházás összköltsége 70-90 milliárd forint lehet.

A beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok szakemberei hazai és nemzetközi sportszövetségek vezetőivel, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítóival, az UEFA és a FIFA szakértőivel, sportközgazdászokkal, külföldi stadionok üzemeltetőivel, építészekkel, mérnökökkel és még sok más terület szakértőivel közösen alakították ki a beruházás végleges koncepcióját. Korábban három koncepció merült fel. Az egyik elképzelés szerint az új stadiont a régi, jelenleg Puskás Ferenc Stadionnak elnevezett aréna mellett építették volna meg, a második szerint helyette, míg a harmadik koncepció az volt, hogy régi arénában helyezték volna el.

A kormánybiztos szerint azonban kiderült, hogy a magyar sportnak nem csak egy új labdarúgó stadionra, hanem egy, a többi sportágnak is otthont különleges helyre van szüksége. Így született meg a „stadion a stadionban” ötlete, ami gyorsabb és költséghatékonyabb a korábbi elképzeléseknél, ráadásul jobban szolgálja a Kormány azon szándékát, hogy a lehető leghamarabb világszínvonalú körülmények között készülhessenek a magyar sportolók, olimpikonok – hangoztatta Vígh László.

Ezek alapján létrehozzák a Nemzeti Olimpiai Központot, a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójával és a körülötte létesítendő, számos sportlétesítményt tartalmazó sportpark megépítésével. A létesítmények nemcsak a labdarúgást, hanem, az ígéretek szerint majd az összes olimpiai sikersportágat ki fogják szolgálni, de támogatni fogja az egészségmegőrzést és a szabadidős sportolást is.

Az új, 65 ezer férőhelyes nemzeti stadion alkalmas lesz a legrangosabb labdarúgó-mérkőzések, így a Bajnokok Ligájának döntőjére is, valamint nagyszabású koncertek megrendezésére, vagyis multifunkcionálisra tervezik.

Korábban azt jelezték, hogy a jelenlegi Puskás Ferenc stadiont nem bontják le, s a jövőben atlétikai stadionként funkcionálna tovább, a felső karéjt pedig megerősítenék. Az új tervek szerint a régi stadion lelátója és az újonnan épülő lelátó közötti részt befedik. Az új stadion első sora a tervek szerint nagyjából a jelenlegi futópálya második vonalánál helyezkedik el, a játéktértől így az oldalvonalnál – az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályainak megfelelően – négy-hat, míg az alapvonalnál négy méterre lesznek a szurkolók. A lelátók 34 fokos szögben helyezkednek majd el. A régi stadion falai megmaradnak.

A befedés révén a felső szinteken kialakuló termeket pedig a különböző olimpiai sportágak képviselői használhatják majd. Így alakul majd ki egy több tízezer négyzetméteres edzőközpont. Edzőtermeket és versenypályákat alakítanak ki a jégkorongozóknak, labdajátékoknak, az asztalitenisznek, a vívásnak, az ökölvívásnak, a birkózásnak és további küzdősportoknak. A tervek szerint egy lakossági igényeket is ellátó fitneszközpont is épül. Kialakítanak még konferencia helyszínt, mélygarázst, szállodát, sporthoz kapcsolódó kereskedelmi egységeket, üzleteket is. A stadion legfelső szintjére egy kivilágítható, egy kilométeres panoráma futópályát is terveznek.

Giró-Szász András kormányszóvivő közölte, hogy a Nemzeti Olimpiai Központ területén a tervek szerint felújítják a Körcsarnokot és a Millenáris Velodromot, átépítik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot. Megépítenek egy úszó- és vízilabda versenyek lebonyolítására alkalmas létesítményt, kialakítanak egy multifunkcionális edzéscsarnokot. Megépítenek még egy atlétikai versenyek megrendezésére alkalmas pályát (valószínűleg a KSI pálya átépítésével), valamint egy fedett atlétikai edzőpályát. a felsoroltakon kívül kiszolgáló létesítményeket és parkolókat is kialakítanak. A kormányszóvivő a költségek kapcsán 30-40 milliárd forintot említett.

Korábban egyébként a volt Népstadion környékének rehabilitációját 65,8 milliárd forintra becsülték, megvalósításának időpontjaként a 2015 és 2020 közötti időszakot említették.

Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok kormánybiztos Nemzeti Sportközpontok Oroszország Bajnokok Ligája UEFA labdarúgás beruházás kormányszóvivő Puskás Ferenc Stadion Giró-Szász András Vígh László Millenáris Velodrom FIFA Nemzeti Olimpiai Központ