Július 3-ig lehet pályázni az EU NER300-as programján belül szén-dioxid leválasztó és –tároló (CCS), intelligens hálózat fejlesztési és zöld projektek demonstrációs projektjeihez, a pályázatokat várhatóan jövő nyárig bírálják el.

Tagállamonként három projekt nyújtható be a felhívásra az NFM közleménye szerint. A magyarországi projektek előminősítését a szaktárca végzi majd az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával. Tavaly már nyert magyár pályázó uniós pénzt ebben a programban, mégpedig au EU-Fire Kft. és a Mannvit Kft.

konzorciuma, az EGS Hungary Konzorcium. A társulás új típusú geotermikus erőművének létesítésével egy innovatív fejlesztés valósulhat meg az alföldi régióban. A projekt 39,3 millió eurós (mintegy 11 milliárd forintos) támogatást kapott. A magyar pályázatot a benyújtott 34 projekt közül választotta ki az Európai Bizottság.

Magyarország számára egy CCS kísérleti projekt sikerén múlhat a lignit- és szénvagyona hosszú távú, természetkímélő és széndioxid-kvóta vásárlási kötelezettség nélküli hasznosítása. A Világgazdaság korábbi cikke szerint egy ilyen tesztprojektre már 2009-2010-ben felkészült a geológiai ismeretekkel rendelkező Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), az adott szakmai tapasztalatokkal rendelkező Mol, és az akkor még új lignitblokk építésére készült Mátrai Erőmű, ám utóbbi visszalépett, és nem pályáztak.

Magyarországon jórészt alföldi helyszínek alkalmasak egy CCS pilot projekthez, mert itt van a Molnak a legtöbb, szén-dioxid tárolására használható, kimerült gázmezője. Ám mivel ezeknél több szén-dioxid helyezhető el a 800-2500 méter mélyen lévő sós vízzel teli tároló kőzetekben, ilyen formáció lenne a tesztlétesítmény tároló helye is. A Molnak több mint 400 hazai CO2 besajtoló kútja van, ezeken keresztül – Európában szinte egyedülállóan –, 1972 óta juttat nagy nyomású szén-dioxidot az olajmezőkbe, hogy azokból a szódásszifon elvén többlet olajtermeléshez jusson. 1994 óta Szankon választja le a felhozott földgázból a szén-dioxidot.