Világgazdaság

Közel hárommilliárdba került az állampapírok forgalmazása

A Magyar Államkincstár (MÁK) 2012-ben 1,14 milliárd forintot fordított az állampapír-forgalmazással kapcsolatos kiadásokra, a marketingköltség pedig 1,65 milliárd forint volt tavaly – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági miniszter.

A MÁK 2012-ben 1,14 milliárd forintot fordított az állampapír-forgalmazással kapcsolatos kiadásokra – írta egy képviselői kérdésre Varga Mihály. a nemzetgazdasági minisztert Volner János kérdezte arról, hogy „mennyibe kerül az állampapírok reklámja és az állampapírok forgalmazásához szükséges infrastruktúra kiépítése és működtetése?” A jobbikos honatya értesülései szerint a kormány három milliárd forintot költött az állampapírok reklámjára. Ezen felül új ingatlanokat és egyéb, infrastrukturális beruházásokat végzett és emberi erőforrásokat állított az állampapírok forgalmazásának szolgálatába.

Varga hangsúlyozta, hogy a forint lakossági állampapír állománya a 2012. év eleji 473 milliárd forintról 2012 végére 985 milliárd forintra emelkedett. A tárcavezető szerint a nagymértékű emelkedést elősegítette egyrészt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) marketingkampánya, másrészt a MÁK infrastrukturális fejlesztései. A nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy a lakossági állampapírok a megtakarítási termékek piacán a banki betétek alternatívái. Ezért az ÁKK versenyképes árazásra törekszik, és a banki betétek kamataihoz igazítja a lakossági állampapírok árazását, azaz nem költségoldalról építi fel a kínált hozamokat. Így a tavaly 1,65 milliárd forintnak megfelelő marketingköltség sem közvetlenül épül be az állampapírok hozamába. 2013-ban hasonló nagyságrendű keret áll az ÁKK rendelkezésére marketingkiadásokra. A marketingköltség mintegy 0,4 százalékát képezte a 2012. évi 934 milliárd forintos lakossági értékesítésnek.

Varga az 1,14 milliárd forintos kiadást az állampapírforgalmazással kapcsolatban nem tartotta jelentős összegnek az értékesítés volumenéhez hasonlítva. A 2012. évi költségvetés terhére további 800 millió forint áll a MÁK rendelkezésére pótlólagos infrastrukturális fejlesztésekre, amelyet az év első felében használhat fel, így a tényleges keretfelhasználásról még nem tudott pontos információt adni.

Varga azt is kiemelte, hogy a tavalyi mintegy 510 milliárd forintos állománynövekedés hozzájárult ahhoz, hogy 2012-ben devizakibocsátás nélkül is finanszírozható legyen az államadósság. „2013. februárjában pedig a dollár-kötvények sikeres kibocsátásával a befektetők is visszaigazolták, hogy a magyar államadósság a piacon deviza alapon is sikeresen finanszírozható" – hangoztatta Varga. így szerinte a lakossági értékesítés költségvonzata nem drágítja lényegesen és indokolatlanul az államadósság finanszírozását

banki betét Magyar Államkincstár Volner János nemzetgazdasági miniszter MÁK Jobbik forgalmazás Varga Mihály állampapír marketingköltség Államadósság Kezelő Központ Zrt. ÁKK