Világgazdaság

Növekedhet a gazdaság az OTP szerint – Mi hozza el a fordulatot?

Az OTP Bank elemzőinek előrejelzése szerint 2013-ban 1 százalékos várható - mondta Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten, a hitelintézet ügyféltalálkozóján.

Ez jóval kedvezőbb prognózis, mint a Reuters márciusban készített, stagnálásról szóló konszenzusa, de még a kormány 0,9 százalékos előrejelzésénél is optimistább az OTP prognózisa.

"A tavalyi 1,7 százalékos GDP-csökkenést sok egyedik hatás okozta" – mondta a Világgazdaságnak Tardos Gergely, az OTP Bank vezető közgazdásza. Mivel azt gondoljuk, hogy ebben átmeneti hatások is közrejátszottak – vártnál rosszabb mezőgazdasági idény, az év végi jelentős leállások a gépjárműiparban – akkor ezek korrekciója "automatikusan" növeli az idei GDP-t – magyarázta.  Ezen kívül várható, hogy a tavalyi nagyon alacsony állami beruházás után az idei évben – az Uniós transzferek felfutása miatt – ezen a területen is javulást tapasztalunk majd.

Az elemző szerint idén a rezsicsökkentés a fogyasztás emelkedésén keresztül is növelheti a GDP-t. „A rezsicsökkentés miatt nő az elkölthető jövedelem, az alacsonyabb keresetű háztartások pedig ennek a jövedelemnövekedésnek a nagyobb részét várhatóan el is költik majd” – mondta Tardos Gergely.

Bankmentő csomag Tavaszi ülésszak - Vita logisztika Pénzügyi és gazdasági válság raktározás kutatás GDP turizmus BKV Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás energetika autó repülés Adósságválság az EU-ban béremelés fogyasztási cikkek átlagkereset Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Befektetési lehetőségek Európai Unió Egyesült Államok biztosítás áruszállítás infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon