Világgazdaság

Bizalmas információk után kutakodtak a Bloombergnél

Vizsgálatot kezdeményezett a Bloomberg hírügynökségnél az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a pénzügyminisztérium és néhány ügyfél amiatt, hogy a hírportál újságírói nem megengedett módon bizalmas információkhoz jutottak a hírügynökség ügyfeleiről.

A hírügynökségi újságírók a terminálokon keresztül megtudhatták, hogy a mintegy 315 ezer előfizető - főként bankárok, brókerek - közül bárki mikor lépett be a rendszerbe, milyen témák iránt érdeklődtek - vezető üzleti hírek, vagy inkább és kötvénypiaci információk iránt -, milyen gyakran küldtek üzeneteket, vagy chateltek az interneten. Meg nem erősített hírek szerint az újságírók megfigyelhették Ben Bernanke Fed-elnök, illetve Timothy Geithner korábbi pénzügyminiszter terminálhasználati szokásait is.

A Bloomberg vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta: elismerik a hibát, és már a múlt hónapban lépéseket tettek azért, hogy az újságírók ne juthassanak bizalmas információkhoz ügyfeleikről és létrehoztak egy a kliensek adatainak védelmét szavatoló pozíciót is a cégnél. Az ügyet a Goldman Sachs robbantotta ki a múlt hónapban azt követően, hogy a Bloomberg újságírója arra hivatkozva érdeklődött a bank egyik munkatársának foglalkoztatási helyzetéről, hogy az már régen nem lépett be a rendszerbe.

A Bloomberg előfizetői a hírügynökség által biztosított terminálokon keresztül juthatnak üzleti hírekhez, valós idejű piaci információkhoz, és kereskedhetnek az elektronikus tőzsdén. A hírügynökségnek a legtöbb nagy pénzügyi szolgáltató az ügyfele.

A hírügynökségnek világszerte 2400 újságírója van, bevétele tavaly megközelítette a nyolcmilliárd dollárt. A Bloomberget Magyarországon is kritika érte, mert néhány perccel a jegybank április 23-i kamatdöntése előtt közzétett téves gyorshírével tiltott piacbefolyásolást valósított meg. Ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a szolgáltatót tízmillió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Bllomberg Goldman Sachs ben bernanke Fed bizalmas információk Timothy Geithner